Primele mini-granturi au fost atribuite

Trei proiecte ale criulenenilor au fost acceptate spre finanţare de către consiliul primăriei Criuleni, în urma deciziei acestuia de a institui fondul de contribuţii pentru microproiectele locuitorilor, menite să aducă îmbunătăţiri aspectului oraşului şi satelor incluse în componenţă.

20160611_104936[1]  Unul dintre proiecte se referă la amenajarea terenului de joacă pentru copii în satul Zolonceni. „Este un teren public, care de treizeci de ani a fost pârloagă şi loc de stocare a gunoiului, chiar în centrul satului. Am decis că vrem să aibă copiii şi nepoţii noştri un loc de joacă, iar cei maturi – un teren unde să organizeze o adunare a locuitorilor, un meci amical de fotbal sau alte acţiuni comunitare. Localnicii au adunat 3500 de lei, iar primăria ne-a mai alocat alte şapte mii de lei. Acest teren, după cum vedeţi, a fost deja nivelat, iar până la asta, de aici s-au adunat şi evacuat multe tone de gunoi. Fiecare locuitor al satului Zolonceni a contribuit financiar, aşa că am decis să ne folosim de oportuintatea de a lua grantul de la primărie. Vom procura din aceşti bani materiale, după care cu puterile proprii, vom confecţiona şi instala scrânciobe, porţi pentru fotbal şi piloni pentru plasă de volei, bănci, etc. Vom continua amenajarea acestui sector şi în anii următori, vom sădi copaci de jur împrejur, aşa ca să avem un loc de agrement pentru cei mari şi mici” – ne relatează Natalia Cangea, membru al grupului de iniţiativă a acestui proiect.

După cum ne informează primarul, D. Simon, cetăţenii au scris şi au depus micro-proiecte ce vizează amenajarea terenurilor de joacă pentru copii (câte unul la Zolonceni şi la Criuleni), iar cel de-al treilea va îmbunătăţi, cu implicarea locuitorilor, aspectul zonei izvoarelor. Primarul mai menţionează al patrulea proiect, la fel, implementat de către localnici, cu contribuţia financiară personală şi cea a primăriei – de amenajare a unei porţiuni de drum şi a unei fântâni în partea nouă a oraşului.

IMG_1699

Amintim că la începutul lunii aprilie, Consiliul Orăşenesc Criuleni a aprobat un Regulament cu privire la utilizarea fondului de contribuţii la finanţarea micro-proiectelor de amenajare a teritoriului administrat, pentru 2016 în valoare de 50 mii de lei. Conform regulamentului, grupurile de iniţiativă sau asociaţiile obşteşti pot propune spre finanţare proiecte de amenajare a fântânilor, izvoarelor, parcurilor mici, terenurilor de joacă, a construcţiilor asamblate de înfrumuseţare a răzoarelor. Se pot coopera locuitorii mai multor măhăli sau străzi, care se obligă, timp de două luni de la desfăşurarea concursului, să implementeze proiectul.

„Sunt convins, că la anul viitor vom avea mai multe asemenea proiecte şi iniţiative, venite din partea cetăţenilor” – îşi exprimă speranţa primarul de Criuleni.

S. Cernov

În imagine: lucrări pe terenul atribuit viitorului teren de joacă în Zolonceni

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *