Prima placă comemorativă, inaugurată în Criuleni

Sfidând conformismul și aroganța unor factori de decizie, Alexandra Grajdian a reușit sa demonstreze că pot și moldovenii beneficia de servicii sociale de calitate, formând o echipă de profesioniști și creând  patru servicii-structuri noi.  A muncit astfel că a ajuns experiența criulenenilor un punct de reper pentru întreaga republică.  Astfel că la 22 aprilie ar fi primit sute de felicitări cu urări de sănătate, dar în acest an toate se transformă într-un Recviem. Întru comemorarea activității ei la Centrul care-i poarta numele, a fost dezvelită o placă comemorativă.  E un element simbolic, căci omagiul cel mare ține de asigurarea durabilității proiectelor inițiate și muncite de Alexandra Grajdian, de care se bucură persoanele anterior neglijate de guvernanți și chiar comunitate.

Изображение 070  Pe 22 aprilie, în ziua în care regretata Alexandra Grajdian ar fi împlinit vârsta de 65 de ani, pe clădirea Centrului de zi şi plasament temporar pentru persoane în etate şi cu dizabilităţi din Criuleni a fost inaugurată placa comemorativă care va înveşnici memoria şi chipul acestei personalităţi marcante în viaţa publică din or. Criuleni. Din anul 2013, Centrul a fost redenumit, prin decizia Consiliului raional Criuleni, din „SOS – Sprijin, Orientare, Schimbare” în Centrul „Alexandra Grajdian”. La ceremonia de inaugurare şi comemorare s-au adunat foştii şi actualii colegi şi parteneri ai organizaţiei pe care a condus-o 13 ani, membrii familiei, beneficiarii şi foarte mulţi din acei care şi-au găsit un loc de muncă în instituţiile fondate prin străduinţa sa, autorităţi publice locale. Tatiana Neculai, directorul Centrului „A. Grajdian”, a spus că ziua este dedicată comemorării unui om cu literă mare, care a fost un om ce toată viaţa caută, găseşte, dar nu este mulţumit. Şi dna Alexandra Grajdian a fost o asemenea persoană, care mereu a căutat, a realizat, dar nu s-a mulţumit de aceste realizării, fapt ce-i dădea puteri să cuteze.

Victoria Secu, directorul executiv al Asociaţiei Obşteşti „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin”, a vorbit despre principalele repere din viaţa şi activitatea Alexandrei Grajdian. Până a devenit promotor şi unul dintre primii fondatori ai mişcării ong-iste din raion, a desfăşurat o vastă activitate pedagogică. Din 2000 a pus bazele a sociaţiei pe care a condus-o 13 ani, şi de atunci toate gândurile şi faptele i-au fost îndreptate spre promovarea drepturilor, asigurarea şanselor de acces şi participare pentru persoanele defavorizate – copii şi tineri cu dizabilităţi şi persoane în etate. Misiunea pe care a urmat-o cu multă verticalitate a ţinut de promovarea în societate a unei mentalităţi noi, de crearea mediului de acceptare, a atitudinii tolerante şi implicare activă în viaţa persoanelor care necesită sprijin. Împreună cu echipa asociaţiei, a reuşit să implementeze circa 50 proiecte sociale. Suma investiţiilor pentru raionul Criuleni în urma proiectelor a constituit peste 20 mln lei. A cincea parte (cca 20%) din proiectele iniţiate şi implementate de către Asociaţie au fost realizate în alte raioane ale ţării. Este vorba de raioanele Dubăsari, Orhei, Edineţ, Leova şi Ştefan-Vodă. În oraşul Criuleni a fost creată o reţea de servicii sociale care a servit şi mai serveşte drept model şi mereu a fost vizitată de foarte multe organizaţii din ţară şi de peste hotare. Este vorba de Centrul de zi „Speranţa”, Centrul de Resurse pentru Tineri „UNIT”, care a devenit între timp regional, Centrul de zi şi plasament temporar pentru persoane în etate, Serviciul de asistenţă psihopedagogică, Centre  de resurse pentru educaţia incluzivă în cadrul grădiniţei „Spicuşor” şi şcolii primare. Modelul serviciilor create a fost preluat de alte raioane şi oraşe.

Grigore Savin, secretarul Consiliului raional Criuleni şi membru al consiliului de administrare al asociaţiei, a spus : „Am avut ocazia să merg peste hotare şi să aflu că în Lituania sau România numele şi persoana ei era cunoscută drept „Alexandra din Moldova”. Şi numele pe care l-a purtat semnifică apărătorul şi păzitorul oamenilor. Esenţa dumneaei a fost aceasta. Nu a trăit pentru carieră, pentru nume, a avut un caracter destul de incomod pentru cei ce deţin puterea, dar a fost o femeie verticală, care ştia că are dreptate, pentru că ea făcea dreptate altora. Îmi pare foarte bine că am avut ocazia să conlucrez cu ea, să pun efortul meu la planurile dumisale. Nu am crezut că va pleca aşa devreme, mereu avea idei şi planuri, va rămâne în memoria oamenilor care se folosesc de serviciile create şi promovate de dna Alexandra Grajdian”.

Alexei Grajdian, fiul dnei Grajdian, a spus că toate realizările mamei sale s-au datorat caracterului de luptător, poate de aceea şi-a pierdut sănătatea. Ea a fost exemplu de cum trebuie de muncit, cum trebuie de comportat cu oamenii. Pentru copii a fost exemplu în toate.

Andrei Gârleanu, director ADRA Moldova, a spus că a avut onoarea s-o cunoască în ultimii ani de viaţă ai dumneaei şi a văzut un om cu o verticalitate deosebită, foarte incomod, dar care făcea lucruri după care o recunoşteau oamenii. „La astfel de comemorări este bine să venim pentru că începem să ne gândim altfel despre sensul vieţii noastre, că nu trebuie doar să alergăm şi să trecem prin viaţă fără a lăsa urme. Doamna Alexandra a lăsat în urma sa o groază de lucruri bune şi haideţi să-i urmăm exemplul” – a spus Gârleanu.

Comemorarea a continuat cu un parastas ţinut de preotul Vasile Pistrui, parohul bisericii din Criuleni, şi cu depunere de flori la ultimul popas al Alexandrei Grajdian.

S. Cernov

În imagini: aspecte de la eveniment

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *