Plăți directe pentru neacces la terenurile amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol

Guvernului Republicii Moldova a aprobat proiectul Hotărîrii de Guvern, înaintat de către Biroul de reintegrare, de a achita proprietarilor de terenuri amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, o plată directă, ca o compensare a lipsei accesului la prelucrarea terenurilor respective.

Conform hotărârii date, se va achita o sumă de 1229,68 lei pentru un hectar, proprietarului terenului, în baza actului ce confirmă dreptul de proprietate asupra acestuia (titlul de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, contract de donaţie şi altele), suma totală atingând cifra de aproape 8 mln lei.

În total, potrivit informației puse la dispoziție de Valeriu Popușoi, șef-adjunct la Direcția agricultură și cadastru Dubăsari, de aceste plăți vor beneficia circa 5000 de titular cu drept de proprietate din satele Molovata Nouă, Coșnița, Cocieri, Pohrebea, Doroțcaia și Pîrîta. Urmează ca Consiliul raional Dubăsari, prin decizie, să aprobe un Regulament privind  acordarea unor plăţi directe proprietarilor de terenuri, amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, ale raionulul Dubăsari pentru anul 2015, în baza căruia se vor efectua achitările. Persoanele vizate se vor adresa la primărie, unde vor depune cererile după un model stabilit, anexând actele necesare.

După aproape un pătrar de secol accesul spre cele 6500 ha de teren agricol, amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol rămâne în continuare blocat de separatiști, iar pentru a compensa  pierderile suportate statul aloca anual câteva milioane de lei.

M. Doruş

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *