Permis de pieton la Boşcana

În luna septembrie 2014 în toate instituţiile preuniversitare din raion s-a desfăşurat ,,Decada Circulaţiei Rutiere”, cu obiectivul major “Dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor practice în domeniul traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere în rândul elevilor – participanţi la trafic”.

IMG_4363

Cunoaşterea regulilor de securitate la trafic este o parte indispensabilă a procesului de educaţie a  unui elev. Un cetăţean cu o poziţie civică fermă le cunoaşte şi le respectă.

În cadrul decadei ,,Securitatea traficului rutier” la LT ,,M. Stratulat” s-au organizat un şir de activităţi cu efect instructiv şi educativ asupra elevilor.

Concursul  de desene la temă a demonstrat viziunea elevilor, lecturile pentru elevii mai mici i-au intrigat să cunoască, activităţile  practice pe teren au permis aplicarea regulilor de circulaţie cunoscute, victorina a încins setea de cunoaştere, iar  orele publice au conjugat  frumos  toate cunoştinţele elevilor cu informaţii noi.

Foarte bine s-a prezentat la acest capitol clasa VII-a, care, îndrumaţi de diriginta Borş Svetlana,  au pregătit o frumoasă oră instructivă, înzestrată cu multe materiale intuitive şi multimedia. Intriga a constituit-o un articol recent din presă despre un accident rutier.

IMG_4387

S-au cercetat atent circumstanţele, cauzele  accidentului şi consecinţele lui asupra tuturor participanţilor la trafic.

Asta a permis evaluarea achiziţiilor anterioare ale elevilor la această temă. Împreună cu moderatorii orei – doi băieţi din clasă-  s-au trecut în revistă toate drepturile şi obligaţiile pietonului.

S-a lucrat mult asupra indicatoarelor rutiere: felul lor, destinaţia, locul de amplasare. O altă pagină a orei a constituit-o ,,Un vot PRO pentru mersul pe bicicletă”-  regulile destinate bicicliştilor.

Elevii au cercetat probleme interesante şi situaţii concrete, ceea ce a facilitat cunoaşterea şi a consolidat stereotipurile sănătoase. Punctul culminant al orei a fost victorina ,,Permisul de pieton”. A  fost o luptă, în  care  elevii s-au angajat cu plăcere, abnegaţie şi interes.

Au avut  nevoie de  cunoştinţe, argumente cu  putere de convingere, demonstrarea punctului de vedere, dar şi răbdare. Fiecare învingător a primit faimosul  permis de pieton, ce l-a făcut deosebit de mândru în faţa colegilor.

Decada ,,Securitatea traficului rutier” are loc o dată într-un  an şcolar, dar impactul ei asupra participanţilor este incontestabil.

Viaţa are prioritate, şi asta ne impune cunoaşterea şi respectarea regulilor de securitate la trafic în fiece zi, în fiecare clipă, de toţi participanţii la trafic. Mai ales de elevi.

Bujor Ţarigradschi, responsabil de compartimentul securitatea traficului rutier, DE Criuleni

Comments

comments

Latest Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *