Olimpicii şi-au ridicat medaliile şi premiile

La 20 mai, comunitatea educaţională din raionul Criuleni a făcut totalurile reuşitei elevilor şi profesorilor în anul de studii 2017, conform rezultatelor olimpiadelor şcolare raionale şi naţionale, şi a etapei raionale a Concursului „Pedagogul anului”.

„Parada Stelelor” – aşa este denumirea festivităţii de omagiere şi premiere a olimpicilor, a ajuns în anul 2017 la ediţia a X-a.

Prezentatorii Victor Gheciu, director al CCAE al elevilor, şi Ala Boşcanean, metodistă în cadrul Direcţiei Educaţie, au chemat în scenă primii nominalizaţi – învingătorii concursului „Pedagogul Anului – 2017”.  În posesia titlului onorific „Învăţătorul anului” a intrat Elena Saganovschi, învăţătoare în Gimnaziul Bălăbăneşti, iar titlui „Profesorul Anului” a fost adjudecat de către Elena Coliba, profesoară de limbă şi literatură română în Liceul Teoretic „N. Donici”, s. Dubăsarii- Vechi. Ambele câştigătoare a concursului s-au învrednicit de trofeul „Zeiţa Victoriei” şi câte o primă în mărime de 3000 de lei. Comisia de organizare şi desfăşurare a concursului „Pedagogul Anului 2017” a mai instituit trei nominalizări şi trei prime a câte 1000 de lei pentru următoarele participante la concurs: Ludmila Racu, profesoară de limbă franceză la LT Mălăieşti – deţinătoarea titlului de Inteligenţă profesională de excepţie”, Iulia Bocan, profesoară de informatică în LT Cruglic – titlul „Ingeniozitate profesională de excepţie”; şi Efrosinia Codrean, educatoare în grădiniţa „Greieraşul” din s. Işnovăţ – nominalizată cu titlul „Creativitate profesională de excepţie”.

IMG_6050

Olimpicii raionului Criuleni la învăţătură.

Ulterior pe scenă au fost chemaţi 55 de elevi, care au luat locurile întâi la concursurile organizate pentru disciplinele școlare, alături de profesorii lor, pentru a intra în posesia diplomelor și medaliilor, în cazul elevilor, şi a plicului cu mici recompense materiale, pregătite de către Direcţia Educaţie Criuleni, atât pentru elevi, cât şi pentru profesorii lor. Unii dintre ei au reprezentat raionul şi au obținut menţiuni sau locuri  premiante la olimpiadele naţionale.

Potrivit lui V. Soltanici, în bugetul direcţiei pe care o gestionează au fost prevăzuţi bani pentru stimularea cu premii a elevilor dotaţi. Atât profesorii, cât şi elevii au primit câte 300 lei pentru locul I, 200 lei pentru locul II, 100 de lei pentru locul III şi câte 50 lei pentru diploma de menţiune. Misiunea de a înmâna distincţiile şi-au asumat-o şeful de la educaţie, Vladimir Soltanici, şi preşedintele raionului, Veaceslav Burlac.

 

În urma participării la etapa raională a olimpiadelor pe obiecte, cele mai multe medalii le-a adunat în acest an elevul clasei X-a din Liceul Teoretic „Boris Dânga” Criuleni, Radu Chirilov. Dânsul a reuşit să ia medalii pentru locul I la trei obiecte: informatică, fizică şi matematică.

IMG_6055

Radu Chirilov, absolvent al cl X, posesorul a trei medalii olimpice, împreună cu părinţii săi, Serghei şi Aurica

 

„Îl încurajăm şi îl susţinem să aibă aceste succese, îi respectăm alegerea, pentru că ştie deja la ce facultate va merge după absolvire, şi este un domeniu legat de ştiinţele exacte. Cum îl susţinem anume? Prin a-i crea condiţii de studii. De exemplu, anul trecut a participat la un concurs, iar câştigătorii au fost premiaţi cu nişte cursuri gratuite la informatică. Nu ne-am împotrivit, i-am căutat gazdă la Chisinău. Îi susţinem pasiunea pentru ceea ce-i place şi cred că asta ar fi şi sfatul nostru pentru alţi părinţi: să observe pasiunile copiilor lor şi să le creeze condiţii pentru dezvoltare” – a spus Aurica Chirilov, mama lui Radu, întrebată în ce fel familia investeşte în succesul copiilor lor. 

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *