Ohrincenii au ţinut sfat cum să cheltuie banii din fondul rutier

Duminică, 7 aprilie, un grup de cca 30 de locuitori ai Ohrincei, parte a primăriei Criuleni, s-au adunat la casa de cultură pentrru a pune în discuţie repartizarea banilor care le revin pentru drumuri. Consilierul Valeriu Iurcu i-a anunţat că este vorba de 165 mii lei, dintre care 65 de mii reperezintă banii pe care Ohrincea nu i-ar fi primit în 2018, pentru că erau necesari pentru reparaţia unui drum din or. Criuleni, şi altele 100 de mii sunt bani alocaţi în 2019, din fondul rutier.

ohrincenii...

„Propuneţi, pe ce drumuri să mergem cu raparaţia, care sunt cele mai necesare. Trebuie să vedem, ce facem, unde intervenim, nu ca anul trecut, când fondul rutier s-a dat pentru reparaţia unui drum care şi aşa era în stare bună”, spunea consilierul, susţinut şi de alţi cetăţeni.

O femeie a propus „drumul de la poarta mea”, la care un consătean a apostrofat-o: „Da matale de ce pui coji de ceapă în drum?!” „Să astupe gropile!” – i-a luat parte o altă consăteancă.

După vreo oră de discuţii despre drumuri şi despre toate, ohrincenii au convenit să propună primarului, care a fost, de altfel, aşteptat de ei la adunare, şi consiliului orăşenesc, dacă este legal, să transfere suma dată pe contul unei cariere, de unde să ia piatră, iar pentru transportare şi lucrul utilajelor speciale, să mai adune contribuţie, din economiile lor, şi altfel să obţină cât mai multe drumuri practicabile în sat. Paralel, ohrincenii au discutat şi au convenit, că din programul guvernamental „Drumuri bune 2”, dacă vor obţine ceva, să asfalteze legătura dintre mahala nouă a satului cu drumul central, carea leagă Ohrincea de localităţile învecinate.

IMG_4146

Contactat telefonic, primarul Dumitru Simon a spus că deja este la curent cu decizia oamenilor, doar că ea nu poate fi aplicată în cazul banilor din fondul ruter. „Nu putem respecta doleanţa lor, pentru că legal trebuie să avem un deviz de cheltuieli, licitaţie. Am propus să facem din banii aceştia drumul care leagă traseul central cu cimitirul şi biserica, este un drum de vreo 800 de metri lungime. Dacă oamenii vor mai multe drumuri reparate, desigur, pot aduna contribuţie şi pot cumpăra piatra de la carieră. Cât priveşte drumul propus pentru programul guvernamental, dacă acesta nu va ajunge în 2019 pe la Ohrincea, atunci la anul viitor, din fondul rutier, care se cuvine satului, vom repara şi acel drum”, a fost răspunsul primarului. Dumnealui a adăugat că nu a reuşit să ajungă la adunare din cauza unei probleme de sănătate, apărute pe neprins de veste.

S. Cernov

În fotografie: ohrincenii ţin sfatul lor

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *