O viaţă la braţ cu meșteșugul

25 de ani de creaţie şi 65 de ani de viaţă vine să consemneze expoziţia de lucrări pe care a vernisat-o meşterul popular Victor Pelin în incinta Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.

Din tinereţe, cioplitul în lemn a fost o pasiune pentru inginerul Victor Pelin, care, tot îmbinând munca cu pasiunea, şi-a deschis prin anii 90 un atelier la Bălţata, raionul Criuleni. Din 7 mai până la 7 iunie 2015, expoziția cu genericul „Emoții transpuse în lemn” este deschisă pentru vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

„Victor Pelin este meşterul recunoscut pentru originalitatea lucrărilor sale, este membru al Uniunii Meşterilor Populari, filiala Criuleni. Lucrările create de dumnealui au fost expuse în multe ţări ale lumii. Este o carte de vizită a raionului Criuleni. Nu înzadar, datorită talentului său, trofeele festivalului care se organizează la Criuleni o dată la doi ani – “Meşterul Manole”, sunt create tot de dumnealui, şi se află în colecţiile de trofee ale colectivelor artistice care ne-au vizitat ţara şi localităţile pe parcursul a mai multor ani” – a spus Natalia Cangea, meşter popular şi preşedinte al filialei Criuleni a Uniunii Meşterilor Populari din Republica Moldova.

Solicitat de “Est-Curier”, meşterul popular Victor Pelin ne-a spus că expoziţia dumisale se bucură de atenţia publicului, iar cei mai mulţi vizitatori au fost în Noaptea Muzeelor, eveniment cultural organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor. Despre planurile de viitor meşterul popular preferă să vorbească mai puţin, în schimb ne-a spus că vara ce se apropie va fi una foarte încărcată de evenimente culturale la care va participa. Cel mai apropiat este Festivalul Prosopului, care va avea loc la 31 mai în Selemet, Cimişlia. Actualmente domnia sa pregăteşte trofeul pentru festivalul “Nistrule cu apă rece”, care va avea loc în raionul Şoldăneşti, şi lucrări pentru multe alte acţiuni culturale din ţară şi de peste hotare. “Visul meu este să realizez un master-class de prelucrare  artistică a lemnului pentru publicul din Italia. Este ţara pe care am vizitat-o de nenumărate ori şi care îmi place foarte mult. Sper să găsesc un sponsor pentru această activitate”, a spus Victor Pelin.

S. Cernov

(imagine din arhiva meşterului)

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *