O decizie neexecutată

Gunoiştea de lângă cimitir se formează pentru că primăria n-a executat o decizie, luată de consilieri un an în urmă, care prevedea reabilitarea drumului de acces spre gunoiştea autorizată.

Locuitorii străzilor Soarelui şi Stepelor din or. Criuleni ne-au informat că mormanul de gunoi la gunoiştea neautzorizată, care s-a format în preajma cimitirului, chiar peste drum de noile porţi ale locului de veci a orăşenilor defuncţi, a mai crescut pe parcursul iernii şi că perspectiva ca deşeurile să le otrăvească existenţa nu-i încântă deloc.

DSCN3534

Gunoiştea neautorizată

„Exprim o revoltă colectivă Anul trecut ne-am sufocat toată vara din cauza acestei gunoişti, pentru că acolo sunt aduse în cantităţi mari resturi de materiale de construcţii, peliculă, gunoi menajer, iar odată ce încep a arde, nu ne lasă nici o şansă să respirăm aer curat! Ne este frică de vară, ne temem că situaţia s-ar putea repeta, dacă autorităţile nu întreprind măsuri de lichidare a gunoiştii şi, cel mai important, de prevenire a formării acesteia în continuare” – a semnalat problema Tatiana Neculai, care locuieşte în preajma locului cu pricina, pe strada Stepelor. O locuitore a străzii Soarelui, Maria, ne-a spus că anul trecut deseori au fost zărite şi tractoarele întreprinderii municipale  „Comunservice” care descărcau în acel loc gunoiul colectat din oraş.  „Nu doar maşinile, dar şi cetăţenii simpli duc încolo gunoiul. Este foarte simplu să descoperi cine o face. Cine are contract cu serviciul de salubrizare scoate gunoiul în ziua colectării la poartă. Cine nu o face – e simplu: duce la râpă când nu vede nimeni”- e de părere femeia. Un alt orăşean, care vizitează foarte des mormintele răposaţilor familiei sale, este indignat de faptul că unii cetăţeni îşi permit să aducă gunoiul chiar şi pe teritoriul cimitirului, spunând că cineva a descărcat o cantitate impunătoare de sticlă spartă chiar pe locul, unde urmează să înceapă un nou rând de morminte.

În încercarea de a găsi vreo explicaţie gunoiului de lângă cimitir, am contactat mai mulţi responsabili, care, în virtutea funcţiilor pentru care sunt plătiţi, ar tebui să contracareze asemenea acţiuni ale cetăţenilor sau subalternilor, dacă e vorba de întreprinderea municipală.

Anatol Grajdian, inspector în Inspecţia Ecologică Criuleni, ne-a informat că în privinţa gunoiştii de lângă cimitir, pe data de 5 martie 2015, primăriei Criuleni i-a fost emisă o prescripţie, prin care este avertizată că până la 31 martie locul trebuie să fie curăţat, gunoiul – îngropat sau evacuat. Anatol Grajdian, solicitat de „Est-Curier” să ne spună, dacă a fost cineva amendat pentru că aruncă aici deşeuri, a spus că nici o persoană fizică sau juridică nu a fost prinsă în flagrant, dar gunoiştea creşte. Funcţionarul susţine că a încercat să afle de la paznicii angajaţi la întreprinderile din preajmă, doar că nimeni nimic nu ştie şi nu a văzut, sugerând inspectorilor  „să caute singuri” vinovaţii.

DSCN3538

La 1 aprilie la locul cu pricina lucra un buldozer, care împingea mormanele de gunoi în văgăuna de alături, astupa mizeria deja adusă. Prescripţia de lichidare a gunoiştii a fost întocmită în prezenţa vice-primarului Alexandru Iarovoi. Solicitat să comenteze situaţia, dânsul a spus că „toţi văd cine duce gunoiul, dar nimeni nu poate spune: ori că nu-i ştie numele, ori că nu-i de pe loc şi nu-l cunoaşte în general”.  Întrebat, dacă cunoaşte că şi maşinile întreprinderii „Comunservice” descarcă acolo gunoiul, vice-primarul a confirmat, că aceasta se întâmplă, dar nu permanent, ci doar când plouă şi maşinile salubrizării nu pot ajunge la Harunca din cauza drumului desfundat şi a glodului.

Problema drumului desfundat, însă, era discutată şi aproximativ un an în urmă. În prima jumătate a anului 2014 consilierul Mihail Sclifos atenţiona consiliul local, că maşinile întreprinderii „Comunservice” nu au acces bun la gunoiştea autorizată şi că acestea şi-ar face drum prin sectoarele privatre ale cetăţenilor, compromitându-le până la o treime din terenuri. La una dintre şedinţe Sclifos a insistat să fie alocată suma de 50 mii lei întreprinderii, ca să fie bătut drumul de acces cu pietriş. Consilierii l-au susţinut şi decizia a fost votată. „Am încercat să aflu, în repetate rânduri, de la dl Tolocenco, ce s-a făcut cu acei 50 de mii, că drumul aşa şi n-a fost amenajat. Mai întâi dumnealui spunea că este stricat excavatorul, a invocat şi alte pretexte. Am cerut ca la şedinţa ordinară următoare a consiliului local, şeful  „Comunservice” să prezinte un amplu raport de activitate, să explice cum se consumă banii alocaţi de primărie pentru amenajare şi cum s-au valorificat acei 50 mii lei”, a mai spus Sclifos.

Pavel Tolocenco, la rândul său, confirmă că o porţiune de drum devine impracticabilă când plouă sau ninge, dacă maşinile se deplasează pe traseul asfaltat, că în alţi ani s-au pus anumite cantităţi de pietriş pe acel drum, doar că locul este pe pantă, situaţia poate fi salvată doar cu asfaltarea drumului. Maşinile se mai pot deplasa pe alte două drumuri, de câmp, şi dacă se înfundă, este un tractor special pus la Harunca să scoată maşinile din încurcătură. Totodată, Pavel Tolocenco neagă faptul că maşinile sau tractoarele instituţiei pe care o conduce ar descărca gunoi lângă cimitir. Dumnealui a spus că dacă s-ar întâmpla aşa, atunci mormanul de gunoi ar fi enorm, pentru că întreprinderea de salubrizare evacuează zilnic de la două la cinci maşini de gunoi, încărcate vârf. Gunoiul de lângă cimitir este piatră, pământ, materiale de construcţii şi, în opinia lui Tolocenco, este clar cine îl duce – doar criulenenii care au în posesie maşini de mare tonaj şi acordă respectivele servicii orăşenilor. Anonimi, bineînţeles. În acelaşi timp, Tolocenco afirmă că întreprinderea pe care o conduce nu dispune de licenţă de a face drumuri şi prin urmare, nu a fost responsabil de executarea deciziei consilierilor.

Primarul oraşului, Vitalie Onişciuc, a explicat că lucrările de amenajare a drumului pentru evacuarea gunoiului la Harunca nu au fost făcute pe motiv că nu s-a putut identifica un agent economic, care să le execute. Potrivit regulilor, pentru valorificarea sumei ar fi nevoie de concursul a cel puţin trei oferte. Un angajat al primăriei a anunţat telefonic potenţialii agenţi economici invitându-i să prezinte ofertele, dar că oferte nu au apărut. Primarul a mai spus că banii ar fi rămas în soldul primăriei, or, lucrările aveau să fie achitate după executare.

Între timp, în lipsa unui drum accesibil şi pe timp de ploaie, gunoiştea de lângă cimitir, chiar dacă recent a fost nivelată, ar putea reapărea oricând. Şi iarăşi vor fi alocaţi bani publici pentru a astupa – evacua – nivela…

S. Cernov

Foto: gunoiştea de lângă cimitir, 1 aprilie 2015.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *