Noul cabinet de miniștri, prezentat în Parlament şi votat de 62 de deputaţi

Ion Chicu, premierul desemnat de Igor Dodon, a prezentat în Parlament în prima parte a zilei de azi numele miniștrilor desemnaţi de el şi programul de activitate al Guvernului, despre care a spus că îşi planifică să activeze cel puţin până la alegerile prezidenţiale din toamna anului viitor.

Сршсг шт Зфкдфьуте

Pe scurt, printre priorităţi, Ion Chicu a spus că se află politica bugetar-fiscală, rectificarea bugetului actual la sfârşit de an, planificarea bugetului pentru anul viitor, clarificarea problemei gazelor naturale, pregătirea instituţilor pentru activitatea în condiţii de iarnă, etc.

„Urgenţa-urgenţelor” a spus că este reforma justiţiei, continuarea procesului de identificare a unui procuror general integrum, neadmiterea blocajului sistemului judecătoresc: „Voi considera progresul în reforma justiţiei drept principalul indicator al activităţii acestui guvern”,  adăugat Chicu.

Pe domeniul social, Ion Chicu a spus că Guvernul va păstra iniţiativele lansate în ultimul timp pe mai multe platforme sociale, şi că va reveni la iniţiativele sociale sistate în iunie 2019.  Pentru 2020 Guvernul vrea „să transforme ţara în şantier”, în special  pe domeniul drumurilor, orientind cel puţin 300 mln euro în acest scop, inclusiv impulsionarea construcţiei centurii mun. Chişinău. Pentru toate ar fi nevoie de bani şi o economie sustenabilă, la care Ion Chicu speră că Guvernul propus de el va contribui esenţial.

Ministru al Finanțelor – Sergiu Pușcuța, actual Director al Serviciului Fiscal de Stat.

Vicepremier pentru Reintegrare – Alexandru Flenchea, șeful Biroului politici de reintegrare de la Chișinău.

Ministru al Economiei și Infrastructurii – Anatol Usatîi, a deținut funcția e secretar de stat al MEI în perioada anilor 2017-2019, în Guvernul Filip.

Ministru de Interne – Pavel Voicu, ministru al Apărării în Guvernul Sandu, a fost consilier personal la Dodon.

Ministru al Justiției – Fadei Nagacevschi, juristul PSRM, consilierul președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Ministru de Externe – Aureliu Ciocoi

Ministru al Apărării – Victor Gaiciuc, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, tatăl finului lui Igor Dodon. Consilier al șefului statului în domeniul apărării și securității naționale.

Ministru al Educației, Culturii și Cercetării – Corneliu Popovici, consilierul lui Dodon în domeniul educației, culturii și cercetării.

Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Viorica Dumbrăveanu, fostă secretară de stat în Guvernul Filip, ajunsă, după demitere, în componența Aparatului Președintelui.

Ministru al Agriculturii – Ion Perju, consilier al lui Igor Dodon în domeniul agriculturii.

Cu votul a 62 de deputaţi PSRM şi PDM, Guvernul a fost învestit. Fracţiunea ACUM Da PAS a părăsit sala de şedinţe înainte de proceura de vot.

“În sfârşit Moldova va avea un Guvern de oameni profesionişti, nu politici!”, a declarat Zinaida Greceanîi, preşedinta parlamentului.

După vot, deputaţii au acceptat demisia lui Ion Ceban, deputat PSRM, ales primar al mun. Chişinău, declarând locul lui vacant.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *