(Video) Nota 10 la libertate și promisiuni noi „cum trebuie” și „ce vom face”

După o sută de zile de mandat, președintele raionului Criuleni, Iurie Andriuța, consideră că actuala conducere a reușit să schimbe atmosfera în administrație și să revină la normal – funcționarul să fie în serviciul cetățeanului și nu invers.

Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor televizate, organizate de către televiziunea locală  „Elita TV” cu participarea aleșilor locali din raionul Criuleni și societății civile, inclusiv, Redacția ziarului „Est Curier”.

DSCN4603

Întrebați fiind ce cred despre succesele noii conduceri, unii cetățeni susțin că schimbările sunt lente sau nu se observă deloc și de vină ar fi insuficiența sau lipsa, pe alocuri, totală a banilor pentru anumite cheltuieli, alții nici nu se așteaptă la schimbări palpabile atât de repede sau își exprimă decepția față de acțiunile celor aleși prin votul lor.

La dezbateri și-au expus opiniile liderii fracțiunilor din Consiliul Raional: Vitalie Rotaru, PLDM; Veaceslav Burlac, PDM; Serghei Ianenco, PN; dar și primarul de Criuleni Dumitru Simon, PL. De fapt, aleșii locali au vorbit mai puțin despre realizări, că acestea nu sunrt, deocamdată, sesizabile, în schimb au mai spus o dată ce trebuie să facă și ce au de gând să facă.

Societatea civilă a fost reprezentată de către președintele Centrului de Dezbateri Criuleni, Serghei Lîsenco, președintele Asociației Femeilor de Afaceri, Maria Kalinchin, președintele Asociației Obștești „Tineri și Talentați”, Eduard Soltanici și Gheorghe Motricală, redactorul- șef al Publicației Periodice „Est-Curier”. A moderat dezbaterea Angela Zaharova, realizatoarea emisiunii Impact Social, care poate fi urmărită în întregime accesând linkul de mai jos.

Succesele se pot vedea dacă este colaborare între aleșii locali. La acest capitol președintele Iurie Andriuța spunea că luptele electorale au avut loc în campanie și acum ar trebui să se lucreze în beneficiul cetățeanului. Consilierii au posibilitate să se manifeste în fracțiuni și în comisiile de specialitate ale Consiliului. Aceștia au libertate deplină să vină cu propuneri, cu idei și critici. Vitalie Rotaru, președintele fracțiunii PLDM, a spus că cea mai numeroasă fracțiune nu este la guvernare locală, deoarece alți actori politici s-au înțeles mai degrabă și fracțiunea va fi foarte prudentă în opoziție, dar că în proiectele bune vor fi mereu „pentru”.

Serghei Ianenco, unicul ales pe lista PN, întrebat dacă se poate integra în lucrul Consiliului, a spus că dânsul este consilier tânăr și abia încearcă să se descurce în anumite lucruri, și că va veni timpul când va înainta propuneri, dar deocamdată, studiază procesul decizional. Ianenco a spus că după primele ședințe și-a format o impresie că acestea nu sunt întotdeauna axate pe interesul cetățeanului, și se comit abateri de la lege, că la cârmă raionului nu s-a format o echipă de conducere, ci anumite grupări.

DSCN4601

Veaceslav Burlac, liderul fracțiunii PDM din cadrul Consiliului raional, consideră un succes stabilizarea unei majorități din 17 consilieri și faptul că la ultimele două ședințe consilierii au procedat în conformitate cu promisiunile date alegătorilor. Burlac și-a exprimat dezacordul cu afirmațiile colegului Ianenco, iar cu ex-președintele Rotaru s-au acuzat reciproc de lipsa dorinței de a forma o coaliție.

Dumitru Simon, primarul de Criuleni ales din echipa Partidului Liberal, spunea că în organele locale nu se face politică, ci se execută decizii în interesul populației din teritoriul respectiv.

– Deciziile nu sunt altceva decât niște doleanțe ale cetățenilor puse pe hârtie. Actualii aleși ar trebui să continue lucrurile bune începute de predecesori, dar nu să facă schimbări în detrimentul continuității, -  spunea  Dumitru Simon.

La capitolul reușite, în primele 100 de zile, Iurie Andriuță consideră un succes continuarea proiectelor bune începute de precedentul consiliu, că sunt menținute în ritm normal activitatea școlilor, grădinițelor și sferei medicale, în pofida faptului că Ministerul finanțelor, cel mai probabil, nu va tranfera până la finele anului restanța către raion în sumă de 10 mln lei. Unele cheltuieli de la investiții capitale vor fi reduse, acestea rămânând a fi continuate în anul viitor. – Anul este complicat, dar nu-i catastrofă, – susține Andriuța.

La capitolul dezvoltare economică aleșii raionali au spus că șansa satelor din raion sunt investitorii, dezvoltarea în fiecare sat a unei întreprinderi, care să creeze locuri de muncă, încurajarea agenților economici existenți ca aceștia să nu-și schimbe viza de reședință din cauza presiunilor administrative, pe eficentizarea investițiilor în infrastructură.

Maria Kalinchin a întrebat dacă autoritățile au inclus în planul de dezvoltare economică a raionului crearea unui incubator de afaceri, pentru ajutorarea în afaceri a tinerilor. Dreprt răspuns, președintele raionului a promis că va include un asemenea punct în planul de dezvoltare. Gheorghe Motricală a întrebat câte persoane vor fi disponibilizate în urma aplicării noii organigrame și care este impactul financiar – suma concretă a economiilor raionului. Andriuaă a spus că organigrama va intra în vigoare după aprobarea  ei de către Cancelaria de Stat, că nu poate spune suma concretă a economiilor.

În discuțiile despre impactul lichidării Direcției Investiții și Relații Economice Externe, actualul președinte de raion a spus că, deși s-a despărțit amical de foștii angajați ai direcției, aceștia au plecat cu tot cu baza de date din calculatoarele de serviciu, ei luând cu sine produsul intelectaul pentru care au fost plătiți din banii publici – au primit salariu.

- Asta e practica în Republica Moldova: dacă pleacă primarul, ia și caloșii din primărie cu sine, că sunt ai lui, – a  exemplificat Iurie Andriuța. Însă, un primar nu are dreptul să plece din funcție cu tot cu proiectele elaborate pe perioada mandatului său pentru că ele au fost elaborate din bani publici! Funcționarul care a lucrat cu camerele video de monitorizare nu vrea să ne dea parola. Este consilier raional și l-am sunat, l-am prevenit, ca îi fac numele public și las să discute cu el la alt nivel.

Serghei Lîsenco consideră că în 100 de zile sunt posibile schimbări la nivel de organizare și în relațiile cu oamenii, și a întrebat despre acțiunile noii conduceri la capitolul transparență. Iurie Andriuța a spus că va urmări ca pe pagina web să fie plasate toate deciziile Consiliului raional, a dat asigurări că licitațiile publice sunt și ele transparente, și că cetățenii vor putea găsi pe pagina consiliului chiar și repartiția foilor de tratament sanatorial pentru pensionari. La sfârșiț aleșii locali au apreciat cu note de la 1 la 10 gradul lor de libertate de decizie, în raport cu indicațiile venite de la conducerea partidelor pe care le reprezintă. Toți au spus că au libertate de nota 10 si nu obișnuiesc să consulte liderii partidelor pe anumite decizii.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *