Nicolae MOROGA: «Fotbalul în localitățile raionului trebue susținut și promovat»

Născut pe 22 mai 1953 în satul Boșcana, raionul Criuleni, Nicolae Moroga (în fotografie) a îndrăgit fotbalul din copilărie. Prin anii 60-70, ca mulți suporteri ai echipei «Nistru», apoi «Moldova» Chișinău, mergea la oraș pentru a urmări din tribunele Stadionului Republican cum jucau fotbaliștii exprementați, precum Anatol Borș, Valeriu Volostnîh, Veaceslav Catcov, Vladimir Țincler, Vladimir Gosperschi, Ion Caras, Anatol Rybac, Gheorge Tegleațov, Igor Nadein, Rudic Atamalean, Pavel Cebanu. Fotbaliști de valoare, luptau pe terenul de fotbal la egal cu așa echipe valoroase ca «Spartak» Moscova, «Dinamo» Kiev, «Cernomoreț» Odesa, «Karpaty» Lvov, «Torpedo» Kutaisi, «Pahtacor», Tașkent și alte formațiuni puternice de pe atunci. Nicolae era pasionat de fotbal și i-a dedicat anii de tinerețe. El și acum este pasionat de fotbalul rural și dorește cu ardoare ca băieții și fetele din localitățile raionului să practice și să promoveze fotbalul.

Iată ce a relatat Nicolae Moroga reporterului “Est-Curier”  despre pasiunea sa:

- Domnule Nicolae Moroga, de când ați început să practicați sportul?

DSC_0450

- De mic copil îmi plăceau competițiile sportive, care aveau loc în localitățile sătești. Prin anii 60, la stadionul din Boșcana, duminica băieții jucau fotbal, volei, se antrenau la fugă, lupta națională trânta și alte probe sportive. Pe când învățam la Scoala-Internat din Orhei, clasa a IV, am fost observat cum jucam fotbal cu băieții de aceiaș vârstă de Vladimir Cernovol, antrenor emerit, și Ion Pascal profesorul-antrenor de la Școala Sportivă din Orhei, care mi-au recomandat să frecventez secția specializată și să învăț a juca bine fotbal.

- Ce vă învățau pe atunci antrenorii-profesori?

- Ne învățau multe lucruri bune: cum să oprim mingea din zbor, cum să trecem de adversar, cum să lovim precis în poartă. Antrenorii ne atenționau asupra multor nuanțe ale fotbalului. Antrenamentele aveau loc de 3 ori pe săptămână, iar în fiecare duminică se organizau meciuri de fotbal între echipele şcolilor-internat din reublică. La vârsta de 12 ani, pe când eram în clasa a V-a, am fost inclus în echipa selecționatei Școlii-Internat din Orhei.

- Apoi ați participat în meciuri de rang mai înalt?

- Da, fiind inclus mai tâtziu în echipa Școlii Sportive din Orhei, în 1967 am participat la competițiile republicane de fotbal între şcolile sportive din țară. Echipa noastră a devenit campioană și a fost decorată cu un premiu neobișnuit – foaie de drum la tabăra de odihnă  «Artek» din Crimeea. După o lună de odihnă pe litoral ne-am întors acasă cu o mulțime de emoții.

-  Cu cine ați jucat fotbal mai târziu, în tinerețe și care au fost performanţele?

- În Campionatul raional de fotbal, care pe atunci se organiza la cel mai înalt nivel, am jucat cu mulți băieți din Boșcana în echipa sătească «Nistru». În 1975 echipa noastră, sub conducerea metodistului pe sport, Vasile Calcatinge, pentru prima dată a devenit campioana raionului Criuleni la fotbal. Apoi au fost timpuri când am jucat alături de așa fotbaliști profesioniști ca Vladimir Curocikin, Andrei Croitoru, Eduard Crețu, Anatol Rybac, Ion Caras și alții, de la care am învățat multe lucruri bune.

- Echipa de fotbal din localitatea Boșcana, fiind susţinută de Dvs., anul trecut a devenit campioana raionului Criuleni.

- Din 2014 împreună cu Vladimir Guzun, suntem responsabili pentru desfășurarea Cupei președintelui raionului Criuleni la fotbal. La competițiile din anul trecut au participat 12 echipe de fotbaliști-amatori din localitățile raionului. Echipa «Nistru» din Boșcana a devenit deținătoarea trofeului principal și a fost premiată cu o Cupă frumoasă și o primă bănească de 20 mii lei. Pe locul II s-a plasat echipa de fotbal «Tiras» din Onițcani, iar locul III i-a revenit echipei «Vierul» din localitatea Zăicana, care , de asemenea, au fost premiate de către administraţia locală cu  câte, respectiv, 15 și 10 mii lei.

- Actualmente lucrați în funcție de director commercial al S.A. «Acvila Sport» din Chișinău, însă, în zilele de duminică mergeți cu echipa din Boșcana la meciurile de fotbal din localitățile raionului. Din păcate la unele meciuri sunt agresați arbitrii, unii -  și bătuți…

- Da, aveți dreptate. Comportamentul unor echipe de fotbal ca ale celor din localitățile Cimișeni și Pașcani față de arbitri, și nu doar, lasă de dorit. Cazurile de comportament huligănesc au avut loc, fiindcă la meciuri administrația locală nu a asigurat asistența poliției și medicului, conform punctelor 5 și 6 a Regulamentului Campionatului raional de fotbal. În etapa a VIII a Campionatului raional de fotbal specialistul responsabil al echipei din satul Pașcani, Ion Efros și un suporter al echipei sosite la meciul care a avut loc pe stadionul din Slobozia-Dușca, au agresat brutal arbitrul din teren și tușierul, aplicându-le lovituri corporale. Cazul acesta se examinează de Comisariatul de Poliție Criuleni și consecințele pentru echipa de fotbal din Pașcani vor fi dure, conform Legislației.

 - În opinia Dvs., de ce condiţii ar avea nevoie fotbalul rural ca să se dezvolte mai dinamic?

- Pentru promovarea fotbalului rural în localitățile raionului Criuleni este necesar suportul cuvenit din partea conducerii Consiliului raional, precum și a administraților publice locale.

Specialiștii responsabili de sport, precum și oamenii care practică sport și fotbal în special, necesită să fie susținuți și ajutați. În unele localități anume așa și se procedează. Si e normal. Altceva. Terenurile sportive din localitățile raionului Criuleni trebuesc îngrijite, amenajate cu scaune pentru spectatori, tabele de scor, WC-uri și îngrădite. Competițiile de fotbal, pe stadioanele sătești, trebue să fie sărbatori de suflet organizate frumos pentru săteni în zilele de odihnă, care merită să fie susținuți financiar și nu doar moral.

A dialogat, Valeriu TURTA

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *