CulturalDivertismentDubăsariEst-Curier

N-am venit să cerem, am venit să dăm!

Festivalul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă “Aho, aho, răsună Nistrul” la cea de-a XIV ediţie

În preajma sărbătorilor de iarnă  Casa de cultură din s. Coșnița a găzduit cea de-a XIV  ediţie a Festivalului tradițiilor și obiceiurilor de iarnă “Aho, aho, răsună Nistrul!” la care au participat colective artistice din toate localităţile raionului Dubăsari: Oxentea, Ustia, Pârâta, Doroțcaia, Holercani, Molovata, Corjova, în total zece la care s-au alăturat și oaspeți veniţi din s. Ternovca, raionul Slobozia cu colectivul folcloric “Datina”.

În cuvântul său de deschidere a festivalului, Maria Jîmbei, vicepreşedinta raionului, făcând o retrospectivă a ediţiilor precedente, a subliniat importanţa păstrării şi promovării tradiţiilor moştenite de la străbuni prin intermediul cărora reuşim să ne păstrăm identitatea şi virtutea unui popor vrednic.

Şi de această dată valea Nistrului a răsunat de clinchetul zglobiu al zurgălăilor, colinde, urături, dar şi faimoasele jocuri teatralizate cu îndrăgiţi eroi: capra, ursul, vulpea… Chiar dacă multe dintre ele sunt specifice pentru fiecare localitate aparte modul inedit în care au fost aduse în scenă, le-au atribuit o coloratură şi un farmec special.

Astfel, colindătorii și urătorii au încântat spectatorii cu un  program variat de colinde, urături și obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, creând o atmonsferă feierică.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată  şi de expoziţia cu aceeaşi temă, vernisată chiar în holul Casei de cultură de Elena Meleca și Galina Iliaș, meşteriţe cu mâini de aur din satul Coşniţa, colecţiile lor incluzând obiecte confecţionate din pănuşe, dar şi lucrări croşetate manual în serile lungi de iarnă.

În final, organizatorii festivalului au avut grijă să răsplătească străduințele tuturor participanților cu diplome și cadouri.

Reportaj fotografic de Gh. Motricală

IMG_3551 IMG_3546 (2) IMG_3537 (2) IMG_3531 IMG_3512 IMG_3480

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button