Est-CurierPoliticSocial

Ministrul “fără discursuri” a fost la Criuleni

„Fără discursuri, s-a epuizat timpul discursurilor. Trecem direct la întebări şi răspunsuri” – a răspuns Valeriu Munteanu, ministrul mediului, la propunerea lui Iurie Andriuţă, preşedintele raionului, de a spune un discurs introductiv la întrunirea planificată de către acesta cu primarii şi şefii serviciilor desconcentrate din raionul Criuleni.

Gheaţa suspiciunilor a spart-o Serafim Babenco, şef adjunct al Direcţiei Raionale Sănătatea Alimentelor, care a întrebat, dacă în acest an va fi permisă vânătoarea la vulpi. Răspunsul ministrului a fost că în acest an ar exista premise pentru a permite vânătoarea la vulpi, nu şi la alte animale sau păsări. Motivul – „suntem statul european cu cea mai puţină faună, avem doi vânători la un iepure şi sunt convins că reglementările vor duce la regenerarea faunei sălbatice”, a spus Munteanu.

Primarul comunei Răculeşti a spus că nu înţelege motivele pentru care este stopată finanţarea construcţiei sistemului de canalizare în localitatea pe care o conduce, chiar dacă de mai multe ori a insistat la fondul ecologic, iar primarul de Micleşti semnala o problemă legată de exploatarea intensă a pădurilor din apropierea satelor Micleşti şi Râşcova, care aparţin ocolului silvic din raionul vecin, în timp ce cetăţenii de rând, în prag de sezon rece, nu au de unde procura un metru ster de lemne.

În ambele cazuri, ministrul Munteanu a promis că va lua atitudine şi va raporta ulterior primarilor care ar fi soluţiile problemelor semnalate de ei. „Avem 24 de întreprinderi de stat forestiere, pe care intenţionăm, în jumătate de an, să le comasăm în una singură. Aceste intreprinderi au probleme foarte mari la capitolul corupţie şi incompatibilitate”, spunea Valeriu Munteanu, adăugând că şi-a propus să întreprindă săptămânal câte două deplasări în ţară, ca să vadă lucrurile altfel, decât din birou, ocazie cu care va poposi şi la solicitările primarilor din raionul Criuleni. Primarul de Măgdăsceşti a informat că satul este sută la sută conectat la apeduct şi aproape în aceeaşi proporţie – la canalizare, spunând că este şi contribuţia mai multor minişrti de acum şi de până acum. Ministrul a ţinut să menţioneze că sate cum este Măgdăceşti sunt o raritate în Moldova, doar că primarii ar trebui să se asigure că şi fiecare gospodărie casnică este conectată la canalizare, or, serviciile municipale nu pot să supravieşuiască dacă au număr mic de consumatori, tocmai de aceea tendinţa ar fi să se facă prestatori regionali de servicii. „Oamenii sunt bucuroşi atunci când vine vorba despre apă, şi mai puţin când vine vorba despre canalizare, şi cea mai mare operă pe care trebuie s-o realizăm noi împreună cu dumneavoastră este să schimbăm această gândire”.

img_2202
De la stînga la dreapta: I. Andriuţa, V. Munteanu, Gh. Gore.

De ce nu se selectează gunoiul, dar numai se depozitează, a vrut să afle de la ministru un agent economic din satul Cimişeni. Răspunsul a fost că soluţia va veni în câţiva ani, raionul Criuleni fiind inclus în una din cele 8 zone în care vor funcţiona întreprinderi inter-municipale de gestionare a deşeurilor, va exista un singur poligon de depozitare, un singur tarif şi un operator unic, iar odată ce va fi creată infrastructura necesară, legislaţia va fi nu doar permisivă, dar şi obligatorie: „Voi insista că fiecare locuitor să nu fie în drept să adere la acest sistem, ci să fie obligat să o facă, pentru că dacă trăieşti, produci gunoi”.

Primarii prezenţi în sală s-au mai înviorat cănd ministrul Munteanu a mai spus că este aprobată de Parlament legea cu privire la deşeuri, care scoate responsabilitatea de pe APL pentru gunoiul produs de locuitorii unei comune. Primarilor li s-au dat împuterniciri de agenţi constatatori de contravenţii de mediu, şi vor avea dreptul să aplice amenzi persoanelor care încalcă legislaţia de mediu. Actualmente, este în curs de elaborare un regulament – tip de salubrizare a localităţilor, care va prevedea responsabilităţi pentru fiecare cetăţean ce ţine de curăţenie. În ce buget se va duce amenda? – intreba primarul de Izbişte. Răspunsul a fost că „amenda nu are scop de a completa bugetul, dar de a educa”, adăugând că totuşi, 80% din cetăţeni sunt de bună credinţă şi cu ei trebuie doar să vorbească primarii, nu neapărat să amendeze, precizând că încă nu este clar până la sfârşit în ce buget, totuşi, vor merge banii colectaţi din amenzi.

Valeriu Munteanu şi-a încheiat deplasarea în raionul Criuleni, organizând audienţă pe probleme personale în unul din birourile Consiliului Raional.

Valeriu Munteanu a mai spus: 

 „M-aţi urcat aşa de sus aici, şi mă simt ca Brejnev. Aici a fost comitetul central al comuniştilor până la revoluţie?” (cu referire la , localizarea scenei şi forma sălii de şedinţe); 

 „Nu am fost şocat, că după şase ani de lucru în Parlament, rar când mă mai miră ceva”.

 „Iertaţi-mă, am logoree. E o deprindere din Parlament. În Parlament locul de muncă ţi-l asiguri numai dacă funcţionează gura. Dacă ai oprit gura, gata, pierzi scaunul. Da la Guvern e altfel, şi la primărie cu siguranţă e altfel”.

S. Cernov

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button