Mare atenție la omizile păroase și fluturii de scăeți

Prin prezenta, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Criuleni (cu raza de acoperire și a r-nlui Dubăsari), vă aduce la cunoștință, că în ultima perioadă s-a depistat eclozarea, hrănirea și zborul în masă a Fluturelui de scaeți, Omizii păroase a dudului și Moliei castanului de primă generație cu popularea diferitor specii de arbori, pomi fructiferi și culturi de câmp- muștarul, rapița, floarea soarelui și soia.

1Z8LUZGL4ZUHVHMHAH8HCHXH3H9HHR4HTHMHOHKLVZGLFH8LFHWHRR4HPZ8LWZMLYHGLZRILZR2HRREH9Z7L1Z9HFH

Menționăm că Fluturele de scaeți este un dăunător polifag foarte periculos producând pagube prin defoliera masivă a plantelor atacate. Daune importante le provoacă larvele care ajung la mărimea de 2,5-4 cm lungime, au culoarea neagră și numeroși spini de culoare neagră și galbenă iar pe fiecare parte au o dungă de culoare galbenă ce poate depăși 40 mm lungime.

În scopul prevenirii diseminării și intensității de dezvoltare a dăunătorilor precum Omida păroasă a dudului și Molia castanului Vă recomandăm la depistarea primelor cuiburi cu omizi de efectuat măsuri de combatere mecanică prin tăierea și distrugerea cu ardere a lăstarilor populați sau efectuarea tratamentelor chimice cu utilizarea produsului biologic-VIRIN ABB-3, sau produselor chimice-DIMILIN 48 SC, LUFOX 105 EC.

Atenționăm producătorii agricoli, APL și gospodăriile individuale privind necesitatea de a efectua cercetări fenologice la culturile agricole și în gospodăriile individuale iar în caz de depistare a dăunătorilor dați, de petrecut măsuri de combatere cu insecticide omologate la culturile date, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar și fertilizanți, cu respectarea tehnicii securității muncii, a protecției albinelor și a mediului înconjurător.

Pentru informații suplimentare apelați la nr. de telefon 0248 20999.

Alexandru SPIRIDONOV,

şef Direcție Teritorială pentru

Siguranța Alimentelor Criuleni/Dubăsari

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *