Managementul integrat în domeniul agricol

Cum se gestionează corect terenurile agricole, ca să rămână mult timp productive, şi care sunt metodele biologice şi chimice de protecţie folosite cel mai des şi mai eficient de către agricultori – despre aceasta au discutat participanţii la sesiunea de instruire „Sporirea productivităţii terenurilor prin gestionarea lor durabilă”.

DSCN2311

Larisa Boşcanean, specialist în cadrul subdiviziunii teritoriale pentru siguranţa alimentelor Criuleni, a fost invitată să vorbească despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă agricultorii în vederea protecţiei integrate a plantelor, despre importanţa folosirii produselor de uz fito-sanitar omologate în Republica Moldova. Specialistul s-a referit la condiţiile climaterice din acest an, favorabile dezvoltării maladiilor la plante, precum şi la metodele şi preparatele care pot fi utilizate pentru a obţine roada calitativă, despre tratările profilactice şi modalitatea de obţinere a certificatelor care le dau agricultorilor dreptul de a-şi desface marfa în pieţile Republicii Moldova.

Despre metode biologice de protecţie a plantelor a comunicat prof.doc. hab. Vasile Voineac, Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultura Ecologică, care a atenţionat agricultorii despre metodele cele mai sigure şi ieftine de protecţie a livezilor, viilor şi plantaţiilor de legume, folosindu-se capcanele cu feromoni sau preparatele biologice.

Profesroul s-a arătat mirat de faptul cât de multe cunosc fermierii despre preparatele chimice de protecţie a plantelor, şi cât de puţin cunosc despre metodele biologice de protecţie, şi i-a îndemnat să comande din timp preparatele de care au nevoie, demonstrând în cifre care este economia pe care o pot obţine, dar şi beneficiile pentru natură.

Metodele sunt dispobile indiferent de suprafaţă care e nevoie să fie protejată, doar că preparatele e nevoie să fie comandate din timp. Valerian Cerbari, profesor universitar la Institutul de Pedologie şi Agrochimie „N. Dimo” s-a referit la metodele naturale de stopare a degradării solurilor. Înainte de toate savantul a atenţionat că agricultura este principalul poluant al apei şi solului, că nu trebuie neglijat asolamentul, că solul mereu trebuie să fie hrănit cu substanţe organice, ca să nu degradeze, inclusiv să fie aplicate corect tehnicile agricole şi practicile silvopastorale.

Mihai Odobescu, coordonator SER Criuleni, a specificat că instruirea s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Competitivitatea Agriculturii Moldovei” (MAG-P), şi a vorbit despre exploataţia agricolă „Agriest-Com” din Criuleni, care produce material săditor, cultivă cireşe şi vişine şi aplică tehnologiile moderne de prelucrare a solului şi protecţie a plantelor.

S. Cernov

În imagini: aspecte de la eveniment.

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *