Lucrul la Muzeul satului Izbiște continuă

 În vremurile de cumpănă, criză etc. lucrurile frumoase nu trebuiesc  întrerupte. Așa s-a procedat și în cazul muzeului local Izbiște. La străduința și insistența părintelui Victor Gangan, parohul bisericii Sf. Dumitru, lucrul început continuă. Cu ajutorul donațiilor făcute de săteni au fost procurate materialele necesare pentru finisarea lucrărilor.

muzu2

Amintim că lucrul la muzeu s-a început la inițiativa preotului Victor Gangan, încă în 2013. Din donațiile făcute de sătenii, care nu au rămas indiferenți la chemarea parohului satului, s-a început reparația capitală a edificiului: tencuiala veche a fost dată jos până la piatră, podeaua scoasă, podul refăcut și întărit.

Mai este de lucru în antreu, la exteriorul clădirii. Necesită renovare ușa de la intrare, scările, trebuie amenajat teritoriului adiacent muzelui. Lucrările de renovare sunt și  în vizorul descendenților izbișteni. Astfel, nepoata preotului martir, Grigore Babcenco, octogenara Galina Răduleanu, fiica lui Boris (Babcenco) Răduleanu, de profesie arhitect, locuitoare a or. București, a transmis un plic cu 500 de euro și următoarea scrisoare: „Donație pentru muzeul din com. Izbiște, pentru pomenirea bunicului meu, răposatul Grigore Babcenco și a tatălui meu, răposatul Boris (Babcenco) Răduleanu”.

muzeu

Suma respectivă a acoperit costurile de procurare și instalare a teracotei pentru podea. Îndreptând pașii spre exponatele muzeistice vizitatorii își vor aminti și despre această familie.

Este de menționat că muzeul și biblioteca publică se află în aceeași clădire, care pe vitor va fi un centru cultural important. Pentru aceasta e nevoie de implicarea  activă a sătenilor. Doar împreună putem face lucruri frumoase.

A. Rusu

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *