Limba Română, omagiată de ziua ei

Cea română, născută în suferinţă, stăpâna noastră, cea mai mare avuţie, comoară nesecată, limba cronicarilor şi Marelui Vievod, limba marilor poeţi şi înaintaşi – aşa a fost numită limba română de ziua ei, 31 august, la Criuleni. 

DSCN4308

Tradiţional, criulenenii s-au reunit pentru o oră pentru a-i adresa omagiatei cuvinte de apreciere, recunoştinţă pentru că îşi pot exprima nestingherit gândurile şi emoţiile în limba maternă, îşi pot exercita funcţiile fără să fie nevoiţi să înveţe silit altă limbă, unica utilizată oficial mai bine de 26 de ani în urmă.

Primarul Dumitru Simon, a spus că florile aduse de Ziua Limbii Române poetului Mihai Eminescu sunt simbolul venerităţii şi recunoştinţei pentru opera marilor înaintaşi ai neamului.  Ex-parlamentara Elena Frumosu spunea: „Când sărbătorim „Limba Noastră cea Română” nu e neapărat să citim poezie patriotică. Limba noastră cea română e frumoasă şi extraordinară şi pentru umor, şi pentru dragoste mai ales, şi pentru avertismente şi, cu regret, pentru blesteme, care tot, cu regret, se împlinesc”, după care a citit de la microfon poezia lui Grigore Vieru „Ascultaţi, măi copii!” şi a invitat criulenenii să studieze istoria şi operele literare, lăsate cu sfinţenie de marii cărturari, căutându-le prin arhive.

DSCN4301

După ce Cristina Bujac, Sabina Macari şi Doina Şerbu au întrepretat cântece dedicate limbii române, avocatul şi criuleneanul Gheorghe Mânzat a împărtăşit cu cei prezenţi o istorioară din practica sa din tinereţe de anchetator. „Eram proaspăt absolvent, cunoşteam limba română, şi în calitate de anchetator am fost rugat să asigur prezenţa unor martori pentru examinarea judiciară a unui dosar în Judecătoria Supremă. L-am sunat pe poliţistul de sector, pe atunci miliţian, şi îi spun: „Barbu, dimineaţă, să iei patru minori şi să-i duci la Judecătoria Supremă, pentru că dosarul e complicat şi trebuie să fie asiguraţi martorii”. Barbu s-a sculat pe la patru dimineaţa, a luat din kolhoz o maşină, a pus copiii în ea, şi, cu încă câţiva colegi, de la Puhăceni şi până la Chişinău i-au bătut pe aceşti martori, cerând să le dee… „minele”. Se înţelege, că nimeni din ei nu le-a putut să le prezinte nici o mină. La ora 9.00, Barbu vine la mine în birou şi mă întreabă, cum era pe atunci: „Tovarăş sledovateli, de unde dumneavoastră aţi luat că ei au mine? Noi am bătut într-înşii vreo două ore şi nu ne-au dat nici o mină”. La care îi răspund: „Barbu, minor înseamnă „nesoverşennoletnii” şi el n-are nimic cu „mina”.  Faceţi comparaţie, la ce nivel era limba română cu cca 40 de ani în urmă”, medita Gheroghe Mânzat, continuînd cu alte istorii despre familia sa, care a suferit în urma deportărilor staliniste, cu versuri ale lui Eminescu şi cu îndemnul „Căutaţi-vă în inimă adevărul, el este pus ca bază de către părinţi, de moşi –strămoşi”.

DSCN4309

S. Cernov

În imagini: 31 august, 2015

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *