Limba română – fagure de miere

Atunci când pe plaiul nostru moldav,  bogat în tradiții și obiceiuri strămoșești, se aud clinchete de zurgălăi pe la casele gospodarilor (pe stil vechi),  când semănătorii aduc urări de voie bună,  bunăstare,  prosperitate tuturor -  în instituțiile de învățământ ale țării se întorc pe băncile școlii miile de elevi pentru a culege nectarul înțelepciunii care-i depozitat în filele manualelor și cărților din biblioteci.

În gimnaziul Hrușova  aceste sărbători continuă cu organizarea activităților în cadrul decadei  Limbii și Literaturii Române.  Un moment esențial în ziua aniversării Marelui Geniu al literaturii române a fost careul consacrat omagierii Luceafărului secolului XIX – Mihai Eminescu.  Elevii din toate clasele l-au elogiat recitând versuri memorabile și interpretând  romanțe cunoscute. Careul a fost impresionant prin faptul că și majoritatea profesorilor au ieșit în fața elevilor declamând fragmente din vasta operă eminesciană și cântând nostalgic „De ce nu-mi vii…“, fiind susținuți de toți cei prezenți, uimindu-i pe discipoli.  Activitatea a culminat cu interpretarea arhicunoscutei opere „Pentru ea“, pe versuri semnate de Poetul divin al neamului – Grigore Vieru (dupa cum i-a zis A.Păunescu), astfel dându-și mina cei doi mari Titani ai poeziei, făcându-se legătura dintre secole precum  s-a exprimat și A. Vlăhuță :

image

„Oameni ca Eminescu răsar la depărtări de veacuri” – melodia inundând inimile fiecărui prezent la careu. Aceste clipe de trăire intensă au demonstrat încă o dată despre perpetuarea valorilor noastre perene.

Un TVC de amploare cu titlul „Fabuliști – teveciști” s-a desfășurat vineri, 16 ianuarie,  cu participarea echipelor „Zodiac“ și „Diamant” din clasa a VII-a. Salutul echipelor a fost, de fapt,  o prezentare a personajelor din cunoscutele fabule ale scriitorilor  A. Donici,  G. Topârceanu,  Esop, E. Tarlapan… Ambele echipe ne-au îndemnat  „Să zâmbim 12 luni pe an…“  Cu o expresivitate admirabilă au recitat fabulele „Știuca, lebăda și racul “ de Vladimir Rusnac – Calcavura Ana din “Diamant”  și  “Palatul șobolanilor“ de Efim Tarlapan – Leșan Mirela din ,,Zodiac”, fiind apreciate de juriu  cu nota maximă.

Senzațională a fost proba înscenării fabulei originale „Аlegerile parlamentare”, doar că alegătorii erau din lumea animală.  Spectatorii au admirat: pe șireata Vulpe (Leșan Mirela), pe năstrușnicul Măgar (Hîncu Dan), pe naiva Cățelușă (Calcavura Ana), pe seriosul Bou (Grișcenco Eugen), pe fiorosul Leu (Bucătari Maxim), pe îndrăgostitul Lup (Banaga Bogdan), pe speriata Oiță (Anușca Alina), pe seriosul Dresor (Manja Romeo), pe isteața Maimuță (Bîsca Viorela), pe incomparabilul, onorabilul Președinte (Cotovici Gheorghe)… N-au lipsit de la votare nici Căprița –toboșar (Hîncu Dumitra), nici fricosul Iepuraș (Godoroja Olivia), nici  Veverița – procuror (Ceban Mirela), nici Ursul cu bicicleta (Marga Dan). Toți participanții au ajuns la concluzia că:

Orice fabulă-i hazlie

Și-ți provoacă veselie,

Dar, atenție la morală,

Ea în viață-i principală!

Au dansat concurenții la fel de bine,  după cum și-au jucat rolurile. Fetele din echipa „Diamant“ și-au demonstrat abilitățile de dansatoare printr-o compoziție modernă,  iar băieții din „ Zodiac “ au fost excepționali venind în fața spectatorilor cu  „Lacul lebedelor “.

În pauzele dintre probe spectatorii  au recitat  fragmente din creația eminesciană, au răspuns la întrebările victorinei pregătite prealabil.  Îmbucurător a fost faptul că în sală au fost prezenți mulți absolvenți ai gimnaziului și au luat parte activă la cele desfășurate.

Atmosfera de satisfacție și umor ce a predominat pe tot parcursul serii a demonstrat că elevii sunt dornici de activități extracurs și participă la ele cu dragoste și dăruire de sine, savurând din plin viața școlară, iar nouă, pedagogilor, ne revine cea mai nobilă misiune – să le altoim dragostea de melodioasa și dulcea ca un fagure de miere – limba română, să ne facem luntre și punte ca fiecare zi să fie pentru învățăceii noștri o adevărată sărbătoare, precum zicea Nichita Stănescu ,,Limba română este ca o duminică!”

Veronica Repede, profesoară de limbă și literatură română, gimnaziul Hrușova (imagini de la eveniment)

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *