Legământ pe viaţă cu străbuna glie

Aşa s-a numit omagiul dedicat lui Dumitru Matcovschi în legătură cu jubileul de 75 de ani al poetului. Această sărbătoare de suflet a fost organizată de bibliotecara liceului Raisa Cotruţă.

Participanţii la manifestare au recitat poezii, au cântat cântece pe versurile poetului. Îndeosebi, s-au bucurat de mare atenţie din partea celor prezenţi elevii Marina Stăvilă şi Victoria Caraman, care s-au remarcat prin expresivitatea şi naturaleţea expunerii unui fragment din dialogul „Acasă”de Matcovschi.

A fost demonstrată cu multă măiestrie dragostea faţă de pământul străbunilor şi că rădăcinile fiecătui om se trag de acasă, oriunde nu s-ar afla el. La fel li s-a propus elevilor să deseneze la tema „Acasă”, cum îşi imaginează ei casa părintească.

Cei prezenţi la sărbătoarea de suflet au avut ocazia să afle multe amănunte intersante din viaţa şi activitatea poetului, prozatorului, dramaturgului, publicistului Dumitru Matcovschi, relatate de către Natalia Grama, profesoară de limba şi literatură română.

Dumneaei a menţionat că profilul de poet, înzestrat cu o dragoste sinceră şi pătimaşă pentru omul din preajmă, pentru meleagul natal şi graiul matern, îmbie cititorul la meditaţie şi discuţie pentru înţelegerea aprofundată a poeziei.

Şi în final vreau să-i aduc sincere mulţumiri bibliotecarei, dnei Raisa Cotruţă pentru organizarea cu multă dragoste a acestei sărbători de zile mari, având o mare eficacitate educativă asupra elevilor şi sper că de sus, de printre stele, poetul Dumitru Matcovschi se bucură că opera lui va trăi veşnic:

„Cu dragoste de tot ce e frumos,

Nu putem să spunem că a fost,

El a trăit, trăieşte şi va trăi

Atâta timp cât Doina va doini.”

Nelina Cornea, învăţătoare la clasele primare,

LT Hârtopul Mic

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *