CriuleniEst-CurierSocial

La Dubăsarii Vechi au discutat despre proiecte investiționale și probleme comerciale

La ultima şedinţă a consiliului local Dubăsarii Vechi au fost prezenţi 13 din 15 consilieri aleşi, care au avut de examinat 21 de proiecte de decizii.

Primul proiect de decizie, votat unanim, fapt consemnat de secretarul consiliului, Elena Barburas, a fost aprobarea Acordului de Înfrăţire dintre satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, şi comuna Săuceşti, jud. Bacău, România. Primarul Vitalie Casian a explicat, că acordul de înfrăţire va facilita schimbul de experienţe şi bune practici în domeniul administrării locale, schimburi şi stagii în domeniul cultural, economic, de tineret, educaţionale, şi alte activităţi comune, care vor contribui la dezvoltarea relaţiilor de prietenie. Primarul informa consilierii, că administraţia comunei Săuceşti are experienţă mai mare  şi că speră să obţină finanţări din partea Uniunii Europene, care se anunţă să fie anume pentru localităţile înfrăţite, cum ar fi o localitate dintr-o ţară membră UE şi o ţară care face parte din Parteneriatul Estic.

IMG_7911

 

Ulterior consilierii au examinat şi au acceptat participarea primăriei Dubăsarii Vechi în proiectul Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL). Constantin Macarenco, vice-primarul localităţii, a explicat, că participarea satului la acest proiect înseamnă posibilitatea accesării unui grant în valoare de 15 mii de dolari, la care se cere contribuţia de 10% din sumă a migranţilor – 1500 dolari (n.r. – în categoria migranţilor se încadrează băştinaşii satului, care actualmente sunt stabiliţi temporar sau definitiv în alte localităţi ale RM sau ale lumii). Vice –primarul a anunţat, că şi primăria va veni cu o contribuţie la proiect, iar din banii adunaţi va fi procurat un autogreider, or, aşa au decis dubăsărenii, care au participat la un sondaj de opinie, stabilind prioritatea. Macarenco a spus, că din cca 570 de voturi, mai mult de 70% au ales această necesitate a satului. Vasile Ci-oaric, facilitator în cadrul MiDL, a adăugat că acest proiect nu este despre bani, este un proiect despre oameni, care, prin participarea la finanţarea necesităţilor localităţii de baştină, rămân şi sufleteşte aproape de baştina lor, unul dintre obiective fiind şi consolidarea băştinaşilor într-o asociaţie. În cadrul aceluiaş proiect – MiDL, primăria a mai depus un proiect economic, în urma căruia speră să capete finanţare pentru a amenaja un teren, pe care să staţioneze maşinile de mare tonaj, care vin în sat să achiziţioneze de la localnici roşiile. Terenul ar însemna condiţii sanitare minime pentru şoferii, nevoiţi să stea în sat mai mult timp (acces la veceu, sursă de apă). Consilierii au modificat prin vot şi planul strategic de dezvoltare social-economică a satului, adoptat în 2016, prin introducerea în el a componentelor economice legate de participarea la proiectele descrise mai sus. Un alt proiect, deja cu alt finanţator, a vizat schimbarea ferestrelor la bilbioteca publică din sat, iar consilierii au votat alocarea contribuţiei, în valoare de 5000 de lei.

Consilierii au mai votat repartizarea sectoarelor satului la fiecare consilier local. Andrei Guitu a întrebat, ce obligaţiuni ar avea consilierii pe aceste sectoare, la care Vitalie Casian a răspuns că vor fi „primari pe sector”, iar consilierul Aureliu Borş a explicat, că responsabilii de sectoare vor avea sarcina să comunice cetăţenilor, ce se decide la consiliu şi, vice-versa, să transmită consiliului doleanţele şi opiniile cetăţenilor.

IMG_7903

Printre deciziile adoptate se numără şi amenajarea unui teren de joacă pentru copii, la solicitarea unui grup de săteni; alocarea a 25 de mii de lei pentru alimentarea a 48 de copii, elevi ai LT „N. Donici”, înregistrarea unor terenuri în calitate de bunuri imobile, alte decizii. A fost inclusă pe ordinea de zi şi o decizie despre alocarea unui teren pe care să se organizeze o gunoişte. Decizia nu a fost adoptată, întrucît consilierii au decis să studieze mai bine problema, astfel că după şedinţă, aproape incorpore, consiliul local s-a deplasat la locul cu pricina, urmând să vină cu un proiect de decizie la următoarea şedinţă

Comerţul neautorizat nu aduce bani în bugetul satului

Problema comerţului neautorizat în jurul pieţei autorizate din satul Dubăsarii Vechi a fost abordată la nivel de discuţie. Primarul Vitalie Casian a spus, că, de regulă, administraţia vine cu proiecte de decizii, în acest caz, însă, primăria cere propuneri şi soluţii de la consilieri. După cum a prezentat consilierul A. Borş situaţia, piaţa autorizată este pustie, în zilele de piaţă, iar împrejurul pieţei vând toţi: „N-avem poliţie? N-avem fisc? N-avem inspecţii? Se vinde bălegar aici, şi „sardelce” (crenvurşti) în partea cealaltă. Şi piaţa e goală!” – descria consilierul situaţia. Primarul confirmă, că vizitele angajaţilor Inspectoratului Fiscal se soldează doar cu controale ale acelor comercianţi, care vând în piaţa autorizată, iar pe cei din drum nu-i ia nimeni în seamă, chiar dacă nu au documente ce le atestă dreptul de a vinde. Vi-talie Casian susţine că nu poate introduce taxe persoanelor fizice, care fac comerţ de-a lungul drumului. Consilierul A. Borş îl contrazice, că nu contează, că e persoană fizică, dar dacă în piaţă este loc, aceştia trebuie să facă comerţ acolo, nu să blocheze drumul şi accesul la parcare în preajma pieţei.

IMG_7913

Primarul a cerut consilie-rilor soluţii. Unii şi-au amintit exemplul Chişinăului, care a avut de înfruntat aceeaşi situaţie. Consilierii presupun că acei care-şi vând marfa afişată pe garduri sau din camioane (cum ar fi lemne, sau bălegar pentru îngăşăminte organice), caută să facă anume comerţ stradal, pentru care taxele sunt mici. Pe de altă parte, cei care comercializează fără a avea acest drept, din camioane, nici nu sunt admişi în piaţa autorizată, pentru că astfel administratorul pieţei este penalizat, pentru că a admis un comerciant fără actele legale.

O soluţie, spune primarul, ar fi să se implice instituţiile abilitate cu dreptul de control, dar, primarul le găseşte o scuză – sunt puţini angajaţi, care nu pot interveni des, mai ales că piaţa e deschisă duminică, în ziua liberă a inspectorilor. Consilierii îşi amintesc, că drumul de-a lungul căruia se face comeţ neautorizat, este în gestiunea Consiliului Raional, şi propun să se adreseze lor, şi poate intervin să facă ordine. Pe de altă parte, amenajarea unei parcări cere identificarea şi înregistrarea bunului imobil, delimitarea locurilor de parcare şi taxarea vânzătorilor din maşină pentru fiecare loc. Până la şedinţa următoare consilierii sunt rugaţi să pregătească soluţii, între timp, însă, primarul îşi planifică să caute soluţii juridice, implicând şi juriştii autorităţii de nivelul doi.

Am solicitat Inspectoratul Fiscal Criuleni, ca să aflăm când a făcut serviciul fiscal ultimul control la piaţa din Dubăsarii Vechi şi ce rezultate a avut acesta.  Responsabili de acolo ne-au spus că nu mai au aceste competenţe, întrucât le-a fost reorganizată instituţia, iar serviciului de presă al Direcţiei Generale Administrare Fiscală Centru încă nu este funcţional, ca să ne răspundă la întrebări.

Serafim Babenco, şeful adjunct al Direcţiei Raionale Siguranţa Alimentelor, solicitat să ne spună, cum intervine instituţia pe care o reprezintă în reglementarea comerţului neautorizat, în special la Dubăsarii Vechi, a spus că aceasta ar fi competenţa poliţiei. La rândul său, Sergiu Canţîr, şef-adjunct al IP Criuleni, solicitat să comenteze comerţul neautorizat din acest sat, a spus că şi săptămâna trecută la această piaţă au fost documentaţi vânzătorii neautorizaţi de peşte, alţi comercinaţi care vând din unităţi de transport, dar, citat: „Noi ne impicăm atunci, când suntem sesizaţi. Pe de altă parte, suntem puşi în situaţia să nu împiedicăm oamenii să-şi realizeze producţia agricolă, dar dacă se face demers, se organizează o comisie, în care sunt incluşi şi lucrărorii serviciului fiscal, şi de la Centrul de Sănătate Publică. Poliţia se expune pe linia sa, dacă este activitate ilicită sau neautorizată şi se vinde în loc interzis, dar sunt şi aspecte care trebuie să fie examinate de alte instituţii”, a precizat Canţîr.

Consilierii locali şi-au propus să revină asupra problemei la şedinţa următoare, dar deja cu soluţii.

S. Cernov

În fotografii: momente din şedinţa CL Dubăsarii Vechi

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button