La Boşcana a fost inaugurat Scuarul Cunoştinţelor

Pe data de 9 decembrie, în curtea Liceului Teoretic „Mihail Stratulat” din Boşcana a fost inaugurat Scuarul Cunoştinţelor. Ceremonia de inaugurare a plăcii comemorative, instalate pe aleea din faţa şcolii în memoria lui Gheorghe Popescu – „primul învăţător şi ziditor al primei şcoli generale din Boşcana” – a conicis şi cu alte date importante din istoria instituţiei.

img_4288

Ștefan Bulhac, cel mai în vârstă locuitor al satului, a sădit un copac în memoria învățătorului său.

După cum spunea Viorica Stăvilă, directoarea liceului, în faţa elevilor adunaţi în careu solemn, la început de decembrie şcoala marchează Ziua Liceului – 40 de ani de la deschiderea oficială (darea în exploatare a clădirii noi), 10 ani de când instituţia are statut de liceu şi cinci ani de când a acestuia i s-a conferit numele lui Mihail Stratulat, unul dintre foştii directori.

În dimineaţa zilei, preotul din localitate a sfinţit placa comemorativă instalată pe clădirea liceului, în memoria lui Mihail Stratulat, şi placa instalată pe aleea din faţă, cu chipul lui Gheorghe Popescu şi o hartă a României Mari.

În discursurile lor, profesorii şi elevii au amintit că învăţătorul, venit la Boşcana din judeţul Argeş, a dedicat 23 de ani din viaţa sa, între anii 1921 şi 1944, pentru a instrui copiii din sat. Au venit la inaugurarea plăcii şi puţinii locuitori, care-şi mai amintesc de învăţătorul Popescu. Printre ei şi Mihai Mândru, în vârstă de 82 de ani, care ne-a spus că a învăţat şi el la şcoala veche, sau „şcoala din deal”, cum îi mai spun boşcănenii mai în vârstă. Îşi aminteşte de fostul director, ba chiar afirmă că primă învăţătoare i-a fost soţia lui Popescu, Valentina, care l-a luat în clasa I la vârsta de 6 ani. În 1942, au venit sovieticii şi el a fost nevoit să se ducă iar în clasa I şi deja a absolvit 7 clase. Ştefan Bulgac, de 95 de ani, cel mai în vârstă locuitor din sat, a spus că directorul Popescu i-a predat din clasa III până în a VII, şi-l aminteşte drept un învăţător bun, deştept şi gospodar exemplar. A fost un învăţător universal, care le preda elevilor şi matematica, şi istoria, şi alte discipline. În memoria învăţătorului său, Ştefan Bulhac a sădit un stejar pe aleea din faţa liceului, în apropiere de placa comemorativă. Lecţia de istorie a continuat în clase. Svetlana Borş, a pregătit pentru elevii din cl. IX o prezentare în fotografii despre directorii pe care i-a avut şcoala din Boşcana, de la întemeiere, pe care a numit-o „Ctitori ai luminii”.

 

img_4318

Picii curioși studiază inscripțiile de pe placa proaspăt instalată.

Ambele plăci comemorative au fost instalate în curtea liceului prin străduinţa şi contribuţia financiară a membrilor Asociaţiei Obşteşti Centrul Social-Cultural „Sf. Arhanghel Mihail” şi consilierilor locali Anatolie Vântu şi Valeriu Bulhac. Primarul satului, Svetlana Racul, prezentă la eveniment, a remarcat condiţiile în care astăzi elevii îşi fac studiile, şi i-a îndemnat să păstreze ceea ce au, să profite de oportunităţile ce le oferă şcoala, de cunoştinţele profesorilor calificaţi, şi să-şi amintească mereu de şcoala lor, oriunde în lume n-ar pleca.

S. Cernov

În imagine:

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *