Est-CurierSocial

 Inspecția Financiară a depistat încălcări în utilizarea banilor pentru alimentarea personalului medical antrenat în secția Covid din Criuleni, în lunile aprilie-mai 2020

O prescripție a Inspecției Financiare, parvenită în adresa Consiliului Raional Criuleni, și un proiect de decizie prin care consilierilor li se propune să ia act de informație, a fost plasat pentru consultarea publicului pe pagina web a autorității. Acesta, de rând cu alte subiecte, urmează a fi examinat la ședința anunțată pe data de 12 noiembrie, ora 10,00, în incinta Centrului de Cultură și Tineret ”G. Sîrbu”. 

Potrivit prescripției, Inspecția Financiară a acționat la indicația Guvernului și în temeiul demersului Centrului Național Anticorupție pentru a verifica  utilizarea celor 239,5 mii de lei alocați de către Consiliul Raional Criuleni din fondul de rezervă al raionului Spitalului din Criuleni, pentru hrana personalului medical implicat în tratarea pacienților cu Covid-19,care au fost cazați la tabăra din Slobozia-Dușca. Vă amintim că o decizie în acest sens fusese luată în luna martie, pentru a oferi cazare separată de familii unui număr de 14 persoane, la început, după care lista a fost extinsă, din prescripție fiind clar că ar fi vorba de 20 de oameni.  

Inspectorul financiar a constatat că atât spitalul, cât și SRL Olcriscom, ar fi admis încălcări în raportarea utilizării acestor bani, la selectarea antreprenorului, calcularea costului pentru cele trei mese oferite zilnic, executarea contractului, etc. Unitatea care a oferit cazare și care a fost parte a contractului este fondată de vicepreședintele raionului Oleg Ogor, care afirma în aprilie, că va percepe bani de la stat pentru hrana personalului, iar serviciile de cazare nu vor fi taxate. În prescripție se menționează că la acel moment Ogor era și fondator, și administrator, lucru negat recent de vice-președinte.

Solicitat pentru o reacție, referitor la faptul că nu dumnealui, dar bucătarul a semnat unele acte de achizitie, Oleg Ogor a spus că este fondator, și nu administrator, deși potrivit infodebit.md, dumnealui a deținut ambele calități până la data de 10 august 2020, respectiv, în perioada cât a acționat contractul discutat. ”Ceea ce au scris dumnealor în act e problema lor. Dacă dumnealor nu înțeleg ce înseamnă fondator și administrator, e un interes ”al lor”. Referitor la contabilitatea firmei executată de Simon Olga, șefa de la finanțe, la momentul când a fost petrecută licitația, Simon Olga încă nu era în funcție” (n.r.- Oleg Ogor n-a precizat ce funcție nu deținea dna Simon, care e șefă la Direcția raională finanțe din 31 ianuarie 2020).

Vicepreședintele susține că cei 100 de mii de lei care nu figurează în actele confirmative s-au cheltuit pentru hrană. ”Dacă dumnealor cer de la noi ca să indicăm câte grame de orez, de apă, ceapă se pune în borș, e problema lor. Noi am făcut meniul, am dat oferta, adică compania a dat oferta, și dacă cei de la spital au luat a doua ofertă, care pentru hrană calcula 450 de lei, dumnealor au ales compania Olcriscom”.

Întrebată, pe ce s-au cheltuit banii alocați companiei Olcriscom, odată ce autorii prescripției scriu că cca 100 de mii de lei nu ar avea documente confirmative, Olga Simon, șefa direcției finanțe și, concomitent, contabila societății Olcriscom, așa cum indică inspectorii financiari, a spus că mai sunt și cheltuieli indirecte, nu doar cele indicate în facturi pentru produse. Cele 101 mii de lei trecute prin acte de achiziții cu persoane din satul Slobozia-Dușca, s-au cheltuit pe legume din sere, fructe, multe și scumpe pe atunci. Drept explicație la fraza din prescripție ”Accentuăm, că contabilul-șef (activitate remunerată) аl Societății deține concomitent și funcția de șef al Direcției Finanțe а Consiliului Raional Сriulепi, сееа се contravene рrеvеdеrilоr аrt.25 din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, nr. 58 din 04.07.2008„, Olga Simon a precizat că punctul 25 (2) prim al aceleiași legi îi permite să activeze în sectorul privat, care nu este în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate. ”Eu nu am fost în directă legătură cu Spitalul raional Criuleni. Banii se alocă din Fondul de rezervă aparatului președintelui, și aparatul președintelui alocă spitalului. Eu de unde știu cu cine va încheia spitalul raional contract? Eu răspund direct de toate alocările efectuate prin decizia consiliului”. Cât privește cumularea mai multor funcții, Olga Simon a menționat că mai cumulează și în altă parte funcția de contabil, dar că în prescripția discutată se pomenește doar cumularea la Olcriscom. Dânsa afirmă că salariul pentru funcția publică este insuficient unei mame singure care are doi copii la întreținere și că în țara noastră contabilii, pentru un salariu decent, sunt nevoiți să cumuleze munca până și în cinci firme.

Am transmis și conducerii spitalului solicitare să explice rezultatul inspectării financiare. Secretariatul instituției ne-a confirmat că a ajuns solicitarea la director. Vom reveni la subiect, îndată ce vom avea reacția dumnealor.

Din prescripție este clar că materialele controlului au fost transmise și Centrului Național Anticorupție. Consilierii raionali, însă, au doar să ia act de informație și să monitorizeze adecvat utilizarea mijloacelor alocate subdiviziunilor  subordonate.

P1 P2 P3

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button