Înregistrarea candidaților a luat sfârșit. Șase în buletinul de vot, la Criuleni

Pe data de 24 ianuarie, Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale nr. 21 Criuleni, a înregsitrat ultimii doi candidați în cursa electorală pentru fotoliul de deputat din partea celor 25 de primării din r-le Criuleni și Dubăsari.

Candidatul independent Andrei Porubin a fost înregistrat în cursă după cca 40 min de dezbateri și opinii cotradictorii, motivul cărora, ca și în cazul altor pretendenți la mandatul de deputat, a fost modul de colectare a semnăturilor în listele de subscripție.

Elvira Moisei, președinta comisiei de verificare a dosarelor candidaților,  a spus că membrii comisiei au examinat listele cu 682 de semnături, 46 dintre care au fost invalidate. Totodată, Moisei a spus: ”În urma verificării listelor, membrii comisiei nu au ajuns la un consens în ce privește legalitatea îndeplinirii acestora. Din 682 de personae, care au semnat în susținerea candidatului, comisia a stabilit că la 587 de persoane înscrierea în lista de susținători a fost efectuată de către colectori, la solicitarea alegătorului, cu mențiunea la rubrica ”notă” a listelor de subscripție. În cazul acesta, părerea membrilor n-a fost unanimă și nu s-a ajuns la concluzia, dacă e posibillă sau nu înregistrarea lui A. Porubin în calitate de candidat la funcția de deputat”. Membrii consiliului au dezbatut acest caz îndelung, au întrebat și pe colectori, și pe candidat, care erau în sală, cum s-au colectat semnăturile, și-a expus fiecare opinia. ”Listele erau completate de către colectori, oamenii ne cereau noi să completăm, ei să semneze doar” – a explicat conducătorul grupului de colectare a semnăturilor. ”Am colectat semnături și eu personal. Am fost la peste o mie de case. Unii spuneam că n-au mai scris, de când au treminat școala.” – a spus candidatul A. Porubin. La rubrica ”notă” colectorii  au notat motivul din care persoana nu a completat singură lista: ”nu văd”, ”n-am ochelari”, ”nu pot scrie”, ”scriu în chirilică”.

Eugen Bradu, membru al consiliului: ”Legea permite, dar ca excepție, nu ca regulă”.

Lidia Grătilă, membră a consiliului:  ”În art. 47 scrie expres cum se colectează semnăturile. Dar principalul în listă trebuie să fie semnătura persoanei. Consider, chiar dacă și a fost scris de către colector în listă, nu poate fi numit încălcare, fiindcă persoana care este acolo înscrisă a depus semnătura”.

Ana Cojocaru, membră a consiliului: ”Nu pot să afirm că tinerii nu știu a scrie, dar există riscul că persoana nu va îndeplini corect”.

Colesnicenco Mihai, membru al consiliului: ”La colectarea semnăturilor a fost încălcat art. 47 alin.4 din Codul electoral, și eu consider că toate semnăturile acestea urmează să fie declarate nule”. Dânsul anunță că va depune o opinie separată.

Președintele consiliului, Tudor Bobeico, a informat, că a consultat doi membri ai CEC privitor la situația data, după ce comisia de verificare de la Criuleni n-a emis o decizie comună, și cei de la CEC au spus că ei nu văd temei de a considera aceste semnături nevalabile.

Supusă votului, decizia de a înregistra pe Andrei Porubin, în cursa electorală a fost susținută de nouă membri, care au votat ”pro” și un vot ”împotrivă”. Andrei Porubin, candidat independent, va avea numărul cinci în buletinul de vot.

Următorul candidat acceptat în cursă a fost Gheorghe Ojog, primarul s. Corjova, r. Criuleni. Colectorii au acumulat 927 de semnături, dintre care 221 au fost invalidate. Consiliul Electoral a votat unanim pentru înregistrarea lui Gheorghe Ojog din partea Partidului Liberal, cu numărul șase în buletinul de vot din partea circumscripției uninominale 21, și este ultimul candidat înregistrat.

Data de 24 ianuarie a fost ultuma zi de înregistrare în calitate de candidați la funcția de deputați. De azi începe oficial Campania electorală.

În buletinele de vot la scrutinul din 24 februarie, pentru circuscripția 21 vor fi trecuți numele următorilor candidați, în ordinea înregistrării:

  1. Burlac Veaceslav, președintele degrevat al r. Criuleni, reprezentant PDM;  
  2. Berzan Sergiu, vice-președintele degrevat al r. Dubăsari, din partea PSRM;
  3. Duminica Serghei, antreprenor, din partea Partidului ”Șor”;
  4. Carp Lilian, ex-deputat, din partea Blocului ACUM DA PAS;
  5. Porubin Andrei, candidat independent;
  6. Ojog Gheorghe, primar în Corjova, Criuleni, candidat din partea Partidului Liberal.

Circumsripția electorală uninominală nr. 21 este constituită din 39 de secții de votare, amplasate în localitățile (vezi imaginea):

CEU 21

Sursa foto: captura www.cec.md

 

S. Cernov

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *