În așteptarea ajutoarelor sociale

Cum se repartizează ajutorul material pentru perioada rece a anului? De ce unii pensionari, care au mai mult de 1300 de lei primesc acest ajutor, iar alţii cu 600 de lei – nu beneficiază de el?

 Pentru a obţine un răspuns la aceste întrebări dar şi la altele, Vera Panfili şi Iulia Panfili, consilier local şi, respectriv, preşedintele Asociaţiei locale a veteranilor muncii din satul Ustia, raionul Dubăsari, au solicitat o comisie în teritoriu, de la Direcţia raională asistenţa socială şi protecţia familiei, într-una din vizitele preşedintelui raionului Dubăsari în localitatea lor.

DSCN3289

Pentru a se documenta asupra problemei şi a avea un punct de pornire, femeile au mers prin sat şi au întocmit o listă în care era trecut numele pensionarului, vârsta, mărimea pensiei şi semnătura omului, care consemna faptul că pensia le este mai mică decât pragul pentru care pensionarul are dreptul la îndemnizaţia de 250 de lei pentru cinci luni în care trebuie să facă focul în sobe.

La 22 ianuarie comisia formată din 4 specialişti de la Direcţia asistenţă socială a ajuns la Ustia. Vladimir Vancea, şeful direcţiei, însoţit de Eugen Botnari, şef secţie servicii sociale,  Zinaida Stasiev, şef secţie prestaţii sociale, şi Tatiana Ivanov, specialist în administrarea ajutoarelor sociale, însoţiţi de Violeta Stratulat, asistenta socială din localitate, au mers la câţiva din cetăţenii trecuţi în lista celor două femei, despre care petiţionarele spun că nu ar avea cu ce să-şi încălzească locuinţele.

Şefii s-au informat din prima sursă

Primii pe listă au fost soţii J. Vârsta înaintată şi condiţia fizică a celor vizitaţi trezeşte sentimente de milă. La întrebarea, cine le calcă pragul, mătuşa, cu voce aproape stinsă şi slăbită de bătrâneţe, arată în direcţia grădiniii şi spune că de acolo le vine nora şi le ajută să gospodărească. Iulia Panfili suţine că oamenii nu au beneficiat de ajutorul din care ar putea să-şi cumpere ceva lemne. Asistenta socială confirmă că familia nu s-a adresat la dumneaei cu vreo cerere. Nici fiul cu nora n-au scris vre-o cerere de la numele părinţilor lor.

T.C., născută în 1946, la întrebarea lui Vladimir Vancea, a spus că a depus cerere anul trecut şi, potrivit dânsei, asistenta socială i-ar fi răspuns că nu i se cuvine ajutorul material. Consultând registrul cererilor înregistrate, asistenta socială spune că T. C. a depus cerere în anul 2011. Pensionara, însă, afirmă că doi ani la rând s-ar fi adresat cu cereri să fie inclusă în lista beneficiarilor de ajutor pe perioada rece a anului… Femeia mai comunică despre sine că de 16 ani este văduvă şi că locuieşte de una singură, descurcându-se cu pensia de 917 lei.

Z.T. şi soţul său V. sunt persoane cu grad de dizabilitate. Femeia spune că „nu a primit niciodată ajutoare”, dar confirmă că nici cereri nu a scris. Vladimir Vancea o informează, că o dată în an familia sa are dreptul la ajutor material, după ce-i va fi analizată starea financiară ar putea beneficia şi de ajutor social, dar pentru a-l primi e nevoie să adreseze în scris o cerere către asistentul social din localitate. Un alt pensionar a invitat echipa de la direcție în casă, să se convingă că e frig şi nu are ce pune în sobă. Vladimir Vancea, după ce examinează documentele omului, îl îndeamnă să vină a doua zi la primărie şi să depună cerere pentru a beneficia de ajutorul pentru perioada rece a anului, explicându-i că în fiecare an se schimbă condiţiile de acordare a prestaţiilor sociale şi dacă i se va analiza cererea, ar putea fi unul dintre beneficiari. Moşul este atenţionat că ar trebui la vară să cureţe hornul, că miroase a fum în casă…

M. S. are copii, este în grija nurorii. O boală cronică i-a redus din mobilitate, spune că de trei ani o chinuie suferinţa. Şeful direcţiei o îndeamnă pe noră să vină la primărie şi să scrie o cerere pentru a beneficia de ajutor social. Când aude că trebuie să prezinte documente, femeia îşi aminteşte că a mai depus cereri, dar că i s-a refuzat pentru că are televizor. „Dar cine n-are în ziua de azi televizor?!” – întreabă pensionara.

DSCN3293

„În campanii electorale oamenii sunt informaţi mai bine…”

După ce a mai vizitat vreo trei familii, comisia a luat o copie a listei persoanelor înscrise în ea şi au dat asigurări că în temeiul legii cele două petiţionare vor primi răspuns pentru fiecare caz semnalat.

„Noi credem că situaţia oamenilor ar putea fi mai bună, dacă asistenta socială s-ar fi informat mai temeinic despre fiecare familie care locuieşte pe teritoriul satului. În campanie electorală fiecare bătrân este informat pentru cine trebuie să voteze, toţi le promit oamenilor o viaţă mai bună, asistenţă socială demnă, dar nu mai vine viaţa mai bună, nici despre cum pot beneficia de legi nu le spune nimeni!”, este de părere Vera Panfili, consilier local. La rândul ei, Violeta Stratulat, asistenta socială din s. Ustia, spune că femeile ar urmări scopul să fie demisă ea din funcţie, şi că acestora le pare, că dacă va veni alt om în loc, va lucra mai bine. Oamenii sunt informaţi suficient, a mai spus asistenta socială, cu atât mai mult că mulţi dintre ei au beneficiat de ajutoare în anii trecuţi şi cunosc procedura. Iulia Panfili, cealaltă semnatară a petiţiei, consideră că și ea a fost nedreptătiţă, când i s-a refuzat ajutorul social pentru perioada rece a anului, pentru că ea, fiind pensionară, îngrijeşte de părintele său ţintuit la pat, şi este nevoită să facă focul în două sobe, ca să-i ofere condiţii suferindului. „Mergeţi şi vedeţi, dacă am vre-un lemn să pun pe foc! Doar cu ogrinji ne încălzim!” – îndemna femeia comisia de la raion.

Reacţia autorităţilor la petiţie

Potrivit Zinaidei Stasiev, şef secţie prestaţii sociale în cadrul Direcţiei ASPF Dubăsari, în petiţia adresată erau incluse numele a 58 de persoane, dosarele cărora au fost examinate. În rezultat 22 de persoane au depus cereri cu privire la ajutor social şi o persoană a cerut ajutor material.  Din cei 22, şapte persoane au primit refuz în acordarea ajutorului social, 15 familii au beneficiat de ajutoarele statului. Celelalte 35 persoane din listă au refuzat să depună cereri pentru a beneficia de prestaţii sociale.

V. Vancea, șeful Direcției, consideră că nu era neapărat nevoie să vină comisia și să rezolve asemenea cazuri. Este datoria asistentului social să le explice oamenilor, însă acțiunile sau inacțiunile dumneaei vor fi calificate de către președintele raionului.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *