Grigore Vieru-omagiat la Ratuș

Pe data de 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit 80 de ani de la naştere şi cu această ocazie în biblioteca publică Ratuş s-a desfăşurat un recital de poezie cu participarea elevilor cl. a II-a din gimnaziul Ratuş, cu genericul: „Grigore Vieru – poetul tuturor viselor”.

A urmat un minut de reculegere cu lumânări aprinse,  după care copiii au recitat mai multe poezii scrise de Grigore Vieru despre mamă, partie şi limbă.

Poezia lui Grigore Vieru stă la leagănul fiecărei copilării,Scan10009 învăţându-ne să traim frumos, să fim mai buni, mai veseli, mai îndrăzneţi, ne învaţă să fim oameni adevăraţi, să ne ajutăm unii pe alţii când ne este greu.

Grigore Vieru este poetul preferat de toate vârstele, ce a cântat limba română în versuri, el a fost un om de o modestie şi simplitate extraordinară, ne bucurăm cu toată inima de versurile sale. Nadejda Guzun a recitat poezia „Legământ” care s-a bucurat de o diplomă şi a ocupat locul I, Doiniţa Ursu a recitat poezia „În limba ta”, ocupând locul II, Cristina Bajora a recitat poezia „Buzele mamei” şi Efros Nicoleta – poezia „Mâinile mamei”, ocupând locul III. Toţi copiii cunosc opera marelui poet, au fost foarte activi şi fiecare elev a primit câte un mic cadou.

„Citind poezia lui Grigore Vieru, acestui mare poet, parcă mă aflu într-o lume de vis, într-o poieniţă plină cu flori: ghiocei şi viorele, toporaşi şi clopoţei, zbor prin roua dimineţii, admir tot ce este creat de natură”, spunea o elevă ce iubeşte poezia lui Grigore Vieru.

El a devenit un erou al romantismului în Basarabia, cel care a scris cele mai frumoase poeme consacrate Mamei, Patriei, Limbii române. Grigore Vieru a trecut în eternitate acum şase ani, dar este prezent prin tot ce a făcut, a promovat cu toată fiinţa sa, renaşterea naţională şi revenirea la romanism.

„Să nu treceţi nicicând pe lângă poezia lui Grigore Vieru, ea nu merită să treaca neobservată, ea trebuie citită şi recitită, de la mic la mare, din generaţie în generaţie” – aceea este îndemnul bibliotecarilor tuturor celor îndrăgostiţi de opera marelui poet.

Alexandra Onica, şefa bibliotecii  publice Ratuş

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *