Grădiniţa “SPICUŞOR” mai e în reparaţii

Lucrările de reparaţie în grădiniţa „Spicuşor” din or. Criuleni continuă. Cinci din cele unsprezece grupe au deja calorifere noi, sistem de alimentare cu apă şi canalizare, şi blocuri sanitare moderne. Angajaţii fac ordine în ele, pe alocuri lipesc tapete. Lucrările au început la 28 noiembrie şi Fondul de Investiţii Sociale, prin care a venit finanţarea din partea Guvernului României, a stabilit termenul limită data de 30 iunie. Proiectul a fost întocmit pe alocuri defectuos şi unele lucrări nu au fost prevăzute, cum ar fi, spre exemplu, finisarea pereţilor în blocurile sanitare, lucrări pentru care au fost solicitaţi banii din diferenţa de cost a proiectului şi oferta antreprenorului.DSCN3486

- Am argumentat necesitatea mijloacelor pentru a acoperi cheltuielile pentru finisarea blocurilor sanitare şi pentru schimbarea reţelei electrice şi a plafoanelor de iluminare în aceste încăperi. În acelaşi timp, a apărut necesitatea de a fi schimbate uşile la blocurile sanitare, înainte să montăm faianţa pe pereţi, – explică Iurie Andriuţă, directorul întrerpinderii care a câştigat licitaţia şi execută lucrările.  – Astfel, pentru aceste lucrări şi pentru materialele necesare Fondul de Investiţii a alocat 106 mii lei, şi consiliul local – 109 mii lei. În acelaşi timp, suntem conştienţi, că închiderea instituţiei provoacă incomodităţi locuitorilor oraşului şi vrem să finisăm lucrările până la finele lunii martie. Trebuie să menţionez că angajaţii lucrează în fiecare zi până la ora 20.00, inclusiv sâmbăta.

Unii părinţi, însă, sunt îngrijoraţi de zvonurile precum că din cauza situaţiei de pe piaţa valutară, aceştia ar putea fi rugaţi să contribuie cu bani la desfăşurarea proiectului. „Se aude că nu sunt suficienţi bani, că nu ajung calorifere…”, spunea mămica a doi băieţi, care sunt discipolii grădiniţei „Spicuşor”. Întrebat, dacă fluctuaţiile cursului valutar din ultima perioadă vor afecta cumva desfăşurarea proiectului, Iurie Andriuţă a dat asigurări că mersul lucrărilor nu este afectat de situaţia de pe piaţa valutară, materialele necesare sunt procurate.

DSCN3488

Ludmila Batrîncea, directoarea grădiniţei, neagă orice implicare financiară a părinţilor în desfăşurarea proiectului.

- „Nu am solicitat bani de la părinţi, nici pentru calorifere, nici pentru alte necesităţi. Într-adevăr, la proiectare s-a scăpat din vedere că sala de festivităţi şi cea de sport au câte patru ferestre, şi s-au planificat câte trei calorifere pentru ele, însă împreună cu antreprenorul am remediat situaţia şi sălile au câte patru calorifere. Consiliul asociaţiei de părinţi, însă, a decis că pe contul asociaţiei sunt suficienţi bani pentru a procura linoleum în sala de festivităţi. Ei au decis să aloce cca 11 mii lei pentru aceasta, – a spus directoarea, precizând, totodată, că la discreţia părinţilor, în unele grupe pot fi schimbate doar tapetele. Ludmila Batrâncea speră că direcţia finanţe va permite redirecţionarea banilor acumulaţi din economiile, care s-au creat din cauza nefucnţionării grădiniţei, pentru renovarea coridoarelor. După finisarea lucrărilor, grădiniţa va dispune de un bloc alimentar nou, iar copiii vor avea şi apă caldă pentru spălatul pe mâini.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *