CriuleniEst-CurierSocial

Funcționarea apeductului și traseul vacilor spre pășune, discutat de aleșii locali din Onițcani

Întruniţi în şedinţă ordinară pe data de 20 aprilie, consilierii satului Oniţcani, 11 la număr, au dezbătut şi au adoptat decizii legate de activitatea întreprinderii municipale, alocarea banilor, ordinii publice, etc.

IMG_0544
În imagine: Grigore Ceban, preşedintele şedinţei, Leonid Vozian, primarul s.Oniţcani; Maria Tîrgola, secretarul consiliului local.

Cele mai multe discuţii au avut loc pe marginea raportului de activitate al Întreprinderii Municipale, care gestionează apeductul din localitate. Consilierii se pregătiseră să audieze raportul propriu-zis de activitate financiară a acesteia, însă, Leonid Cîşlari, directorul întreprinderii, a spus, că nu a pregătit raportul, pentru că beneficiarii abia acum, după terminarea iernii, au descoperit contoarele după iarnă şi lucrătorul responsabil are trei zile de când duce avizurile consumatorilor în vederea fixării consumului. Leonid Cîşlari a mai informat consilierii că le va comunica care e numărul exact al răuplatnicilor, ce obişnuiesc să nu achite consumul de apă, cineva dintre consilieri amintind că asemenea consumatori în vara anului trecut  erau de peste 80 de persoane. În acelaşi timp, şeful Întreprinderii Municipale a propus consilierilor să examineze şi să aprobe un model de contract pe care ar urma să-l încheie consumatorii cu Întreprinderea Municipală, care, speră, va fi şi un instrument eficient de recuperare a plăţilor pentru servicii, şi care va stabili raporturi juridice în caz de lipsire de serviciu, consum fraudulos sau deconectare/reconectare. Şi primarul Leonid Vozian a menţionat  că furnizorul, având contractul, va avea temei legal să acţioneze răuplatnicii în judecată, lucru ce nu putea fi făcut în lipsa documentului. La data de 20 aprilie, întreprinderea avea pe cont cca 3 mii de lei şi datorii pentru curent electric în sumă de 20 mii lei. După lungi discuţii, activitatea Întreprinderii Municipale a luat nota “satisfăcător”, contractul a fost aprobat după ce s-a introdus în el termenul maxim de achitare – o lună – pentru apa consumată, mărimea amenzii pentru furt de apă – 1000 de lei, 400 lei – taxa de reconectare, şi cu înscrisul că tariful va fi aprobat de Consiliul local. La rectificarea bugetului, consilierii au redirecţionat 97 de mii de lei de la articolul amenajarea teritoriului Întreprinderii Municipale pentru a repara o fântână arteziană, ce ar asigura un debit mai mare de apă în sistem pe timpul verii, or, vara trecută a fost deficit de apă, aceasta lipsind cu desăvârşire pe unele străzi din mijlocul satului, fapt confirmat şi de către câţiva locuitori, prezenţi la şedinţă. Suplimentar la cei 97 de mii, alţi 150 de mii, spunea primarul, vor fi alocaţi de Guvern, dar nu se ştie când anume.

IMG_0541
Şeful ÎM, răspunde la întrebările consilierilor.

Consiliera Vasilisa Cușneriuc a amintit aleșilor locali că Oficiul Medicului de Familie Onițcani, deși a amenajat un veceu intern, nu are apă curgătoare, iar pacienților, mai ales celor, care li se fac picurători, medicii sunt obligați să le pună la dispoziție și un veceu. După ce au discutat de unde va fi trasă apa, consilierii au rămas în așteptarea unui deviz de cheltuieli pentru conectarea OMF la apeduct și organizarea scurgerii apei folosite, pe care tot ÎM va fi responsabilă să-l realizeze. Lucrările în clădire ar putea să și le asume CS Criuleni, a spus Vasilisa Cușneriuc, iar lucrările de racordare a clădirii la apeduct și canalizare – primăria.

Consilierul Mihail Iacub a propus să fie trecute instituţiile publice la deservirea ÎS «Paza de stat», explicând că renunțând la serviciile paznicilor, iar primăria va înregistra o economie de 75 mii în primul an și cca 90 de mii în cel doilea an. Consilierul a spus că un grup format din patru consilieri a întreprins câteva controale inopinate în orele de muncă ale paznicilor clădirilor primăriei și casei de cultură, iar aceștia au depistat că paznicii nu sunt la locul lor de muncă. Conform calculelor prezentate, ar fi nevoie, pentru clădirea primăriei, de 16 mii de lei pentru echipament. ”De unde să iau acum 17 mii de lei ca să procurăm acest echipament? Am calculat că economia e 25 de mii” – a urmat replica contabilei. Consiliul a decis să nu renunțe la serviciile câtorva oameni, care, spunea primarul, ziua mai sunt și curieri, mai lucrează prin grădină sau execută alte lucrări necesare instituțiilor. Propunerea de a contracta serviciile pazei de stat a fost respinsă.

Consiliul local Onițcani a mai aprobat o decizie, prin care proprietarii de vite sunt obligați să-și ducă animalul la pășune de funie, ca să nu strice copacii, răzoarele și florile crescute de onițcăneni pe la porți, precum și să iasă din sat spre pășune pe cel mai scurt drum posibil. Decizia prevede, de asemenea, interzicerea adăpatului vitelor în zona plajei de pe malul Nistrului.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button