Fumul care ne omoară

Gunoiştea din Criuleni a mocnit toată vara, generând când mai mult fum, când mai puţin.

Și toamna, odată cu lăsatul serii, fumul începe să se prelingă spre valea Nistrului, apoi se ridică spre centrul urbei şi învăluie toate mahalele.

La fumul generat de gunoiște se mai adaugă fumul de la resturile vegetale, arse de gospodari  prin ogrăzi. Vezi tu, regulamentul cu privire la regulile de salubrizare, adoptat de Consiliul orăşenesc Criuleni prevede sancţiuni pentru arderea gunoaielor pe drumuri publice, nu şi în curţi.

Фото0080

Duminică, 1 noiembrie, para focului s-a extins şi peste fâşia de pădure de lângă mormanul de gunoaie eterne de la Harunca. Un paznic, angajat al întreprinderii de lângă gunoişte, a spus că a avut o vară de coşmar, or, a lucrat două zile peste două şi nu a mai apucat nici în pauza dintre ture să răsufle aer curat, pentru că fumul îl ajunge din urmă, coborând şi spre casa sa. „Azi dimineaţa ardea puţin, iar spre amiază iată că s-a aprins de-a bineleea. Îmi vine să chem o televiziune, să ştie o ţară întreagă ce răsuflăm noi!”, spune bărbatul, care nu a dorit să-şi spună şi numele. Întrebat dacă a alertat pompierii, a dat din mână a lehamite: “Să vină şefii să se lămurească…”

Duminică am apelat unitatea de pompieri, să alertăm subdiviziunea din Criuleni. Angajata de la pupitru ne-a informat că gunoiştea este responsabilitatea primăriei, şi ei trebuie să intervină întâi de toate, după care pompierii să ajute. Pompierii, în cazul gunoiştilor, reacţionează doar la apelul responsabililor din primărie sau la cel al funcţionarilor din Inspecţia Ecologică.

A doua zi, luni, Nicolae Bulat, inspector al Serviciului Protecţiei Civile la SSE Criuleni, a spus că pe 2 noiembrie, pompierii au fost sesizaţi de către responsabili din primărie, şi că un echipaj a muncit la stingerea focarului de la Harunca timp de trei ore. Şi un buldozer al întreprinderii de salubrizare a lucrat ceva timp acolo. „Ne-au apelat duminică mai mulţi cetăţeni să ne spună că arde  gunoiştea. Noi putem doar să intervenim când e mare nevoia, în caz contrar riscăm să lăsăm fără acoperire antiincendiară localităţile de care suntem responsabili. Primăria trebuie să aibă o cisternă pregătită în scopul de a interveni în cazuri de ardere a gunoiului”, explică Nicolae Bulat, inspector al serviciului de apărare antiincendiară. Solicitat de “Est-Curier”, să ofere o reacţie Alexandru Zolotco, vice-primarul oraşului, a spus că niciodată la gunoişte n-a fost o asemenea cisternă, dar că primăria ia în calcul necesitatea stocării unui volum anumit de tone de apă pentru a stinge focarele care apar fie spontan, fie cu ajutorul celor care răvăşesc aceste gunoaie în speranţa că vor găsi un capăt de metal destinat vânzării. O asemenea cisternă, dacă s-ar găsi bani să fie procurată, alimentată cu apă şi asigurată tracţiunea unui mijloc de transport, ar putea fi instalată la anul viitor, ca să poată fi prevenite incendiile din vara ce urmează.

S. Cernov 

Imagine: gunoiştea arde, 1 noiembrie, 2015

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *