CriuleniSocial

File de istorie, file de glorie… la Hruşova 

Pe 15 februarie este comemorată retragerea trupelor sovietice din Afganistan. E o dată importantă, ce semnifică stoparea jertfirii tinerilor întrun război străin. Din RSS Moldovenească, pe atunci parte componenta a URSS, pe parcursul a zece ani – 1979-1989 – au fost trimiși în bătălie 12.500 de tineri, dintre care 301 şi-au pierdut viaţa, 4 sunt daţi dispăruţi, iar 700 au revenit schilodiți.

Din raionul Criuleni au participat la acţiunile militare 147 tineri, 6 din ei nu s-au mai întors la mamele lor. În prezent, în raionul nostru trăiesc 134 de veterani ai războiului din Afganistan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zece dintre ei sunt invalizi de război, iar în timpul paşnic au decedat 13 veterani.  Nu au fost trecuți cu vederea nici tinerii din Hrușova.  Godorogea Ghenadii, Caprian Dumitru, Erhan Grigorii, Perciuleac Vladimir, Vacarea Mihail, Repede Mihail, Şendrea Victor, Sologub Constantin au simțit gustul amar al străinătății și pericolului condiționat de statutul de ostaș internaționalist în Afganistan. Ei, de rând cu cei trei participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, au fost oaspeţii de onoare la manifestarea culturală cu genericul ”Fiilor Patriei-Memorie Eternă”, organizată şi moderată de conducătorul artistic al Căminului Cultural din localitate, Veronica Repede. La festivitate a participat şi consilierul raional, Burlac Veaceslav, care i-a salutat şi le-a mulţumit veteranilor pentru devotamentul, curajul de care au dat dovadă. Cuvinte de felicitare şi urări de sănătate a adresat Cotovici Parascovia, primara com. Hruşova.

”Să fie pace în lume”-a fost mesajul copilaşilor din grupa pregătitoare, ghidaţi de Vacarea Nadejda, care ne-au încăntat prin prezentarea mini-spectacolului cu poezii şi cântece despre PACE. Tinerii, Fărguţu Constantin şi Fărguţu Marin, pregătiţi de profesorul de educaţie muzicală, Sterpu Chiril, prin cântecul despre ororile războiului, au slăvit pacea şi au amintit încă o dată despre acele clipe groaznice prin care au trecut bărbații neamului. Un moment emoţionant, chiar până la lacrimi, a fost generat de filmuleţul, realizat de eleva cl.a 8, Calcavura Ana în baza  fotografiilor din arhiva personală a ostașilor internaționaliști din localitate. La fel a impresionat şi Imnul ”Vivat, şuravi!”, prin care se slăvesc tinerii trimiși în focul acelui război străin și groaznic.

 Lilia Baran, șefa Bibliotecii Publice Hrusova

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button