Campanii Est-CurierFii cu ochii pe autorități!

Fii cu ochii pe autorităţi!

În perioada septembrie 2017 — martie 2018, portalul MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente (API) desfășoară campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”. Campania include întâlniri cu cetățenii, consultanță juridică gratuită în probleme care vizează accesul la informație și transparența procesului decizional, investigarea jurnalistică a cazurilor de utilizare necorespunzătoare a banilor publici și a altor nereguli.

 Accesul la informație pe înțelesul tuturor. Întrebați? Răspundem!

Întâmpinaţi probleme în obținerea informațiilor de interes public de la primărie, consiliul raional, Guvern, ministere, agenții specializate, Președinție, Parlament, alte instituţii publice? Telefonați la „linia verde” cu apel gratuit de pe mobil și fix 0800 80030 și intrați în contact cu noi! Asigurăm confidențialitatea sursei de informație.

 Întrebare: Sunt reprezentant al unei organizații neguvernamentale în domeniul anticorupție. Am solicitat  Instituției Publice Căpitănia Portului Giurgiulești să includă organizația pe care o reprezint în lista părților interesate în procesul de consultare publică în cadrul Căpităniei și să ne informeze despre organizarea consultărilor publice și a ședințelor publice, despre modalitățile de depunere a recomandărilor, dar și despre locul unde cetățenii se pot informa referitor la proiectele de decizie etc. În răspunsul semnat de Căpitanul Portului Giurgiulești, Victor Andrușca, ni se cere să prezentăm Regulamentul de organizare și funcționare a organizației noastre, în vederea identificării acesteia ca parte interesată în domeniul transportului naval. Vă rugăm să ne spuneți dacă este legală solicitarea respectivă și cum să procedăm în continuare?

Juristul API răspunde: Legea privind transparența în procesul decizional nu prevede proceduri de „includere în lista părților interesate de procesul decizional”. Corespunzător, solicitarea IP Căpitănia Portului Giurgiulești de a i se oferi Regulamentul organizației este excesivă și, într-un final, îngrădește accesul la informația de interes public. Nerespectarea Legii privind transparența în procesul decizional constituie o abatere disciplinară și se sancționează conform prevederilor Codului muncii sau ale legislației speciale. Din octombrie 2018, persoanele fizice și persoanele cu funcții publice vor purta şi răspundere contravențională în conformitate cu Codul contravențional al Republicii Moldova. Vă recomand să acționați autoritatea respectivă în instanța de judecată, deși nu cunosc cazuri similare în practica națională și este greu de anticipat care va fi rezultatul final.

 

Întrebare: După un proces de judecată de aproape doi ani, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă, prin care obligă o întreprindere de stat să ne ofere informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare și modernizare a oficiilor din cadrul acestei întreprinderi. A trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, însă întreprinderea nu ne oferă această informație. Ce trebuie să întreprindem?

Juristul API răspunde: Potrivit prevederilor articolului 31 din Legea contenciosului administrativ, hotărârile judecătorești irevocabile se execută necondiționat. Toate acțiunile pentru executarea hotărârii respective sunt întreprinse de instanța de fond care a inițiat procesul de judecată. Chiar dacă CSJ este obligată să informeze entitatea respectivă despre decizia adoptată, ar fi bine și dvs să anunțați, printr-o scrisoare oficială, instanța de fond că întreprinderea respectivă nu a executat decizia CSJ și să solicitați executarea silită a hotărârii. De asemenea, trebuie să sesizați Inspectoratul General de Poliție și să cereți sancționarea contravențională a întreprinderii respective.

 

Întrebare: Sunt jurnalistă la un post regional de televiziune. Deseori solicităm informații de la instituțiile statului prin e-mail, iar funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și ștampilă, chiar dacă vrem să obținem o informație simplă, obișnuită. Cum să procedăm în astfel de situații?

Juristul API răspunde: Sunt instituții de bună credință și de rea credință. În cazul al doilea, trebuie să vă faceți semnătură electronică ca să evitați probleme de acest fel. Toate dovezile, toate scrisorile trimise pe e-mail, trebuie păstrate în cazul în care veți da instituția în judecată pentru că a îngrădit accesul la informație. Procesele de judecată sunt dificile, uneori costisitoare, dar sunt necesare pentru a disciplina autoritățile.

Juristul API acordă consultații gratuite în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.

Veți putea beneficia de consultanță gratuită privind accesul la informație până la 31 martie 2018.

soros_logo          mc-logo        API Logo 2017 final        

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button