Fiecare poate face ceva: acţiune ecologică la Răculeşti

Marți,1 iulie, în Tabara de odihna  „Cusmărica’’, satul Răculești, unde se desfăşoară Școala de Vara „Insula Eficienţei Energetice”, a fost organizat un marș ecologic, menit să accentueze legătura directă dintre un mediu curat și o viață activă.

IMG_9590

Acțiunea de salubrizare s-a desfășurat în cadrul programului SPARE – Sprijinul Societăţii Norvegiene pentru Protecţia Naturii şi a INFORSE EUROPE – rețeaua europeană a dezvoltării energeticii durabile.

Tinerii activiști echipați cu cele necesare și plini de voie bună au demarat acţiunea “Răculești, un sat curat – sănătate garantat!”, iar scopul bine-determinat – pentru Mama Natură, dându-le un imbold şi un bun exemplu pentru viitorul prosper al satului.

La faţa locului am fost întâmpinați de un angajat al Primăriei, care a fost plăcut surprins de inițiativa noastră, după care ne-a indicat traseul principal, pe care a fost desfașurată activitatea noastră benevolă. Pe parcursul zilei am colectat zeci de saci plini cu deșeuri: hârtii de la dulciuri, sticle din masă plastică, pungi şi cutii de conserve. Am amplasat postere cu scopul de a sensibiliza oamenii despre necesitatea de a-şi schimba atitudinea faţă de mediul înconjurător,  încercând să trezim spiritul ecologic în fiecare. Am fost recunoscători copiilor din sat, care s-au implicat la colectarea deșeurilor din sradă.

IMG_9655

Concomitent am avut ocazia sa admiram locurile pitorești, răstigniri și izvoare cu apa limpede şi cristalină, care ne-au potolit setea intr-o zi fierbinte de vară.  Ne-am convins că ospitalitatea moldoveanului nu-i doar un mit. Un gospodar din partea locului ne-a invitat în casa sa. Acesta s-a dovedit a fi pictor şi arhitect, ne-a prezentat creațiile sale, care elucidează mărinimia şi frumusețea  poporului nostru, clădit din sângele şi truda strămoșilor noștri. Tinerii activiști au fost entuziasmați de lucrările pictorului, mulțumindu-i pentru onestitate şi amabilitate.

Am rămas satisfăcuți de rezultatele obținute. Spre sfârşitul acţiunii am ajuns la concluzia că nimeni nu este în stare sa facă totul, dar fiecare poate face ceva. Oricine îsi poate aduce aportul la realizarea unei acţiuni ecologice pentru comunitate, pentru ţară, pentru planetă.

Pentru noi un pas mic, pentru Planetă – un pas mare!!!

Gabriela Grecu şi Constanţa Craveţ, participate şi premiante în proiectul SPARE – Energia şi Mediul de Trai

 În imagini: acţiunea ecologică de la Răculeşti

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *