Festivalul folcloric «Plec feciorii la armată»

Colorat și cu respect faţă de cele mai frumoase tradiții naționale a fost organizat și desfășurat  Festivalul-concurs raional al cântecelor de cătănie, cu genericul «Plec feciorii la armată», ediția a II-a, care a avut loc duminică, 1 noiembrie, în satul Ratuș.

DSC_1228

Ansamblul “Mărgăritare basarabene” din Corjova

Cele mai talentate colective folclorice au fost premiate cu diplome, suvenire originale și premii în bani de către Secția Cultură și Turizm a Consiliului raional Criuleni, administrația primăriei Drăsliceni și Casei de cultură din Ratuș.

La Festival s-au prezentat 7 colective folclorice din localitățile Corjova, Bălăbănești, Dubăsarii Vechi, Măgdăcești, Pașcani, Boșcana și Ratuș.

Primii în scenă au evoluat membrii ansamblului folcloric «Mărgăritare basarabene» din satul Corjova. Grupul de femei și bărbați, îmbrăcați în haine naționale de o frumusețe uimitoare, au înscenat petrecerea unui tânăr la armată. Nevestele îi urează slujbă ușoară și revenirea la casa părintească bărbat în toată legea, sănătos și puternic. Spectatorii din sală își aminteau cu emoţii de tradițiile satelor moldovenești de petrecere la armată a bravilor noștri flăcăi. Tradiții frumoase…

Juriul în componența Claudiei Șerșun, șefa Secției Cultură și Turism, Criuleni, Petru Buzu, primarul de Drăsliceni, Valentina Bobeico, specialist principal al Secției Cultură și Turism, Valentina Vîntu, directoarea Casei de cultură din Boșcana și Petru Chetrușca, directorul Casei de cultură din Ratuș urmăresc cu o deosebită atenție evoluția artiștilor din Corjova. După care pe scenă au urcat artiștii ansamblului folcloric «Măleanca» din Bălăbănești. Un grup de femei în costume naționale, acompaniate de un fluerist și un toboșar, au interpretat 3 cântece  de cătănie.

DSC_1237

Colectivul folcloric «La stâncă» din Dubăsarii Vechi.

Frumos arătau costumele naționale ale artiștilor ansamblului folсloric «La stâncă» din Dubăsarii Vechi. Frumos răsunau și vocile artistelor, acompaniate de Valeriu Minciună (cobză), Roman Vîntu (vioară) și Oleg Vasilițăucă (acordeon). Apoi a urmat programul ansamblului folсloric «Сununa dorului» din Măgdăcești. Cvartetul în componență lui Semion Guzun, Grigore Roșca, Samson Dabija și Vitalie Spînu, acompaniați de acordeonistul Mihai Onica și toboșarul Victor Ciutac, au fost aplaudați călduros de spectatori. Cu interes deosebit a fost urmărit de spectstori și programul colectivului folcloric «Dacii» din localitatea Pașcani. Acompaniați de Petru Lucașenco (fluier) și Denis Gînga (tobă), un grup de femei și un bărbat, legat cu un prosop alb, au interpretat trei cântece moldovenești.

Frumos a evoluiat pe scena Casei de cultură din Ratuș colectivul ansmblului folсloric «Сavalerii armoniei» din satul Boșcana. Cu căciule de cârlan pe cap, îmbrăcați în camăși albe brodate, încinse cu brâie roșii, ițari, ciubote și sumane negre pe spete, acompaniați de acordeonistul Chiril Sterpu și toboșarul Oleg Donțu, au interpretat mai multe cântece haiducești. Cu aplauze furtunoase și strigăte «Bravo» a fost apreciat de spectatori și cântecul vesel «De ce? Nu știu…» interpretat de ansamblul folcloric «Șoimanii» din Ratuș (conducător artistic Ion Chircu).

Juriul Festivalului-concurs «Plec feciorii la armată», făcând bilanțul a menționat printre altele: «Obiceiurile și tradițiile populare în localitățile raionului Criuleni au rădăcini puternice și necesită păstrate și promovate». Pe primul loc s-a clasat colectivul folcloric «Șoimarii» din Ratuș, pe locul 2 ansamblul folcloric «Сavalerii armoniei» din Boșcana și pe locul 3 colectivul folсloric «La stâncă» din Dubăsarii Vechi.

DSC_1261

Bravii bărbați-haiduci din ansamblul «Cavalerii armoniei» din Boșcana.

Claudia Șerșun, președintele juriului a înmânat colectivelor folclorice Diplome de gradul I, II și III și premii bănești.

Toate 7 ansambluri folclorice, participante la Festivalul-concurs au primit din partea administrației primăriei Drăsliceni cadouri-suvenire.

Valeriu TURTA

Foto de autor

În imagine reprezentativă: Cântă cvartetul ansamblului folcloric «Сununa dorului» din Măgdăcești.

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *