„Fantezia mâinilor” ca o nouă ascensiune

Recent profesoara Lidia Cioban, membra Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, a vernisat  expoziţia cu genericul „Fantezia mâinilor” ce include  exponate din ambele genuri de meșteșug pe care le practică: croșetă și  broderie.

DSCN2557

La deschidere au fost prezenți funcționari publici, meșteri populari și prietenii meșteriței, dar exponatele sunt accesibile vizionării și chiar procurării, tuturor doritorilor care vor păși pragul Consiliului Raional Criuleni.

Arta populară de înfrumuseţare  a obiectelor  textile are o istorie şi tradiţii seculare, și perpetuă din generație în generație, prezentând actualmente o preţioasă  comoară de  valori decorative. Lidiei Cioban priceperea de a croşeta îi oferă posibilităţi de a utiliza o gamă bogată de îmbinări de lanţuri din fir de aţă, pe care le transformă în bibelouri de artizanat. În creația ei predomină simţul practic şi gustul artistic, specific tradițiilor moldovenești. „Fantezia  mâinilor” include lucrări la confecționarea cărora meșterița  a îmbinat croşeta, acul, ceramica, mergeluşe.

Protagonista povestea că atunci “când am  început să brodez mi-a venit un interes ca să păstrăm acest meşteşug. Fiind profesor în şcoală, le altoiesc, și elevilor această pasiune pentru  meşteşugărit, şi cred că așa se vor păstra obiceiurile, tradiţiile”.

Această doleanță i se realizează an de an. Elevii săi îi urmează exemplul şi participând la expoziții raionale, republicane și internaționale, revin cu locuri premiante și trofee.

DSCN2549

Moderatoarea acestei expoziţii, președinta filialei Criuleni a UMP din Moldova, Natalia Cangea,  i-a înmânat o diplomă Lidiei Cioban pentru merite deosebite în promovarea artei tradiţionale, iar Lidia Frumosu, preşedinta despărțământului „ASTRA Ion Sârbu”, i-a dorit inspiraţie şi transpiraţie ca în continuare să ne bucure cu noi expoziţii. Preotul Grigore a fost impresionat mai mult de  icoanele confecţionate de meșteriță, spunând că trezesc amintirile trecutului.

Lidia Cioban este originară din s.Hârtopul Mare, Criuleni, absolventă a Universităţii Pedagogice de Stat „I. Creangă”, facultatea „Arte şi Tehnologii”, activează în calitate de profesoară de educaţie tehnologică şi plastică în L.T Hârtopul Mic şi gimnaziul Izbiște, Criuleni.

M. Doruş

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *