Elevii se implică în combaterea intoleranţei şi discriminării

Ce sunt drepturile omului, cine le asigură respectarea şi ce este libertatea, discriminarea, toleranţa şi alte noţiuni, ce fac obiectul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului – aceasta a fost tema discuţiei marţi, 29 septembrie, la Criuleni, în cadrul unui atelier cu participarea a peste 30 de elevi ai Liceului Teoretic „Boris Dânga”.

DSCN1551

Au moderat discuţia Ion Mazur, coordonator de proiect la Asociaţia Presei Independente, şi Dumitru Russu, expert-jurist în cadrul Coaliţiei Nediscriminare. După ce au discutat ce sunt drepturile omului şi de unde vine necesitatea de a le cunoaşte, paralel cu libertăţile, elevilor li s-a propus spre vizionare un scurtmetraj despre istoria apariţiei celor 30 de drepturi consemnate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, personalităţile istorice care au pledat pentru respectarea fiinţei umane. Dumitru Russu a rugat elevii să spună, dacă li s-a întâmplat să li se încalce vre-un drept şi dacă au ştiut unde să se adreseze, dacă s-au simţit discriminaţi şi în ce circumstanţe. Primul lucru pe care l-au remarcat elevii a fost discriminarea, în opinia lor, în instituţiile medicale, prin îngrădirea dreptului la asistenţă medicală cetăţenilor care nu dispun de poliţă de asigurare. Împreună cu Dumitru Russu, elevii au identificat şi alte posibile cazuri de discriminare, de manifestare a intoleranţei, de hărţuire, de impunere a unor reguli improprii unor grupuri minoritare de oameni din grupuri majoritare.

DSCN1550

Ion Mazur le-a propus elevilor să participe la un concurs de eseuri la tema discutată, de rând cu elevii din alte 10 licee din ţară. Una dintre condiţiile esenţiale este publicarea tuturor eseurilor elevilor pe pagina web a liceului sau în ziarul liceului. Autorii celor mai bune lucrări vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi organizate cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, ce va avea loc la Chişinău, pe data de 10 decembrie 2015.

Proiectul este realizat cu suportul financiar al Civil Rights Defenders, Suedia.

S. Cernov

În imagine: aspecte de la întâlnire

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *