Elevii din Holercani nu sunt vizaţi în decizia finală

Zece elevi din Holercani, care-şi fac studiile la Liceul „B. Dânga” din Criuleni, nu apar în decizia finală a consilierilor raionali, care au votat unanim, la şedinţa din 7 martie, ca şi lor să li se achite, din componenta şcolară a DE Criuleni, cheltuielile pentru deplasarea spre liceu, pe care le suportă în transportul public.

Propunerea a venit în timpul discuţiilor în şedinţă de la Nicolae Grati, iar consilierii au votat unanim, ca şi aceşti elevi să beneficieze de prevederile „Regulamentului cu privire la transportarea gratuită a elevilor din localităţile care nu dispun de licee”. Suplimentar la nota informativă, şeful DE Criuleni a explicat, că nu a inclus în districtul şcolar Criuleni acei 10 copii din r. Dubăsari, pentru că ei au liceu în sat, şi nu ar prevedea Regulamentul, dar pentru a le facilita studiile, crede că ar fi normal să fie incluşi în lista celor cărora li se va achita, şi consilierii au votat unanim decizia, incusiv cu elevii din Holercani. Contactat telefonic, Soltanici a adăugat, că pentru instruirea unui elev de liceu, şcoala primeşte, conform formulei „banii urmează copilul”, cca 12 mii de lei anual, respectiv, cei 10 elevi au venit să studieze în raionul Criuleni cu tot cu 120 de mii de lei de la bugetul de stat.

Diana Rusu, secretarul Consiliului raional, a explicat, că decizia a rămas în varianta propusă inițial, dar că la următoarea ședință va propune examinarea modalității de compensare a  cheltuielilor de transport pentru elevii din Holercani, care au ales să studieze la Criuleni, deja în temeiul acordului de cooperare dintre raioanele Dubăsari și Criuleni, aprobat în aceeași ședință, de către consilieri.

deci

La început de 2018, din 629 de liceeni din r. Criuleni, 275 (43,8%) fac naveta. Transport şcolar este organizat pe traseele Cimişeni-Dubăsarii Vechi, Maşcăuţi-Criuleni şi Măgdăceşti-Drăsliceni pentru liceenii de la Măşcăuţi, Jevreni, Răculeşti, Bălăbăneşti, Cimişeni, Corjova, Drăsliceni şi Ratuş spre liceele Criuleni, Dubăsarii Vechi, Mălăieşti şi Măgdăceşti. În acelaşi timp, rămân neacoperite cu transport școlar traseele Hruşova-Criuleni şi Ohrincea-Micleşti. Din localităţile situate pe aceste trasee, circulă 104  liceeni, inclusiv, 41 de elevi spre LT Criuleni, 18 – spre LT Boşcana şi 41 – spre LT Cruglic. 2 elevi de la Micleşti şi câte unul de la Işnovăţ şi Hârtopul Mare circulă la LT Măgdăceşti. Aceşlti elevi, în comparaţie cu semenii lor, care beneficiază de transport gratuit, sunt  nevoiţi să achite transportarea, care costă zilnic 692 de lei, 64356 de lei pe semestrul II (93 de zile), sau 118332 de lei pe parcursul anului şcolar (171 de zile pentru 104  elevi), ceea ce ar însemna în medie 6,65 de lei pentru un elev. Articolul 141, punctul 1, litera m) al Codului Educaţiei, responsabilizează administraţia publică locală de nivelul doi să asugure  transportarea gratuită a elevilor şi cadrelor didactice la şi de la instituţiile de învăţământ în localităţile rurale, pe distanţe ce depăşesc 2 km – se spune în nota informativă a DE Criuleni, adresată consilierilor raionali. Cei zece elevi de la Holercani ar urma să suplinească lista liceenilor navetişti, cărora statul le-ar putea compensa cheltuielile de transport.

S. Cernov

 

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *