Electorala 2019. Cunoaște candidatul: Sergiu Berzan, Andrei Porubin și Gheorghe Ojog

Pe data de 8 februarie, redacția Est-Curier a organizat ultimele două runde de dezbateri cu participarea candidaților pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală uninominală nr. 21 Criuleni-Dubăsari. Toți cei șase candidați, ca și în cazul primelor două runde, au fost invitați să participe.

Astfel, la runda a treia s-au prezentat candidații Sergiu Berzan (PSRM), Andrei Porubin (candidat independent) și Gheorghe Ojog (PL).

IMG_3640

Tema acestor două runde a fost dezvoltarea economică, iar participanții au avut a răspunde la întrebările: 1) Care va fi prima lege pe care o veți promova, odată ce veți ajunge în Parlament, pentru ca agricultorilor să le fie mai ușor să-și facă afacerile?; 2) Ce soluții ați identificat pentru atragerea investițiilor în economia țării și a crea locuri de muncă, atât de necesare mai ales la sate?; 3) Recent opinia publică a aflat, cine ar fi primii doritori să beneficieze de legea cetățeniei prin investiții. Raspundeți cu argumente, ce credeți personal și care este pozitia formatiunii Dvs privind această lege?. Contracandidații și-au adresat unul altuia întrebări, și-au prezentat CV-urile și au făcut apel către alegători să fie votați la 24 februarie 2019. Vă prezentăm înregistrarea video ale dezbaterilor .

Sergiu Berzan – candidatul socialiştilor pe circumscripţia 21

Al doilea în buletinul de vot pentru circumscripția uninominală 21 a fost înregistrat candidatul socialiștilor, Sergiu Berzan. Până a deveni candidat, Sergiu Berzan a ocupat funcția de vice-președinte al raionului Dubăsari responsabil de atragerea investițiilor (numit în funcție la 25 iulie 2017). Din informația oficială, sarcina acestuia era să promoveze imaginea raionului cu scopul de a atrage investiții; să susțină activitatea investițională și de protejare a investițiilor, să fortifice diplomația economică.

IMG_3644

Sergiu Berzan este originar din Doroțcaia, r. Dubăsari. Are 37 de ani, este căsătorit, educă doi copii. A absolvit Colegiul de ecologie  cu calificarea inginer silvicultor, și ULIM, licențiat în psihopedagogie. În 2017 a absolvit cursul ”Problemele dificile în politologia contemporană” la Universitatea ”Lomonosov” din Moscova. Conform declarației de avere, când a intrat în funcția de vicepreședinte al raionului, în 2017, nici el, nici soția sa nu erau angajați și nu aveau venituri salariale, înafară de îndemnizațiile pentru copii, în valoare de 14477 lei.  Pentru anii 2017-2018, Berzan a declarat un venit din salariu în sumă de 163 mii lei, și îndemnizația pentru copii în sumă de 18,5 mii lei. Candidatul Berzan nu declară nici o locuință, nici un teren sau automobil.  Solicitat de presa de la Chișinău, Sergu Berzan a explicat că nu are imobil, pentru că nu a putut achita rata la bancă pentru el, din cauza treburilor proaste pe care le-a avut compania sa, legat de imposibilitatea de a exporta produse agricole în Rusia. Tor aici apare informația despre compania SRL «Dibsertrans», la care Sergiu Berzan are atribuție, și pe care a fondat-o în 2006. Compania este specializată în prestarea serviciilor de transport și este activă, însă Sergiu Berzan nu a declarat-o la angajare în 2017, pentru că aceasta nu activează. Partidul Socialiștilor a prezentat candidatura lui Sergiu Berzan pentru parlamentare pentru circumscripția 21 Criuleni-Dubăsari încă pe data de 14 octombrie 2018, chiar dacă oficial campania electorală a început abia pe 25 ianuarie 2019. Socialiștii au numit acțiunea din acea zi un ”miting de protest împotriva politicii guvernării criminale din ultimii nouă ani”.

Liberalul și unionistul din Corjova, Gheorghe Ojog

Primarul satului Corjova, r. Criuleni, este al șaselea candidat înregistrat la Criuleni, respectiv, lui îi revine și numărul șase în buletinul de vot. Gheorghe Ojog este propus pe circumscripție de către Patidul Liberal și tinde să ia un mandat în Parlament după ce a stat la cârma satului Corjova pe parcursul a 24 de ani – este la finalul celui de-al șaselea mandat. Până a se înscrie în Partidul Liberal, Gheorghe Ojog a fost membru al Alianței ”Moldova Noastră”, care s-a dizolvat în anu 2011. În ultimii ani a lansat frecvent în spațiul public mesaje în favoarea unirii cu România, iar în martie 2018 a organizat în sat o acțiune de semnare a declarației simbolice de unire, pe care au consemnat-o peste o sută de corjoveni.

Gheorghe Ojog are 64 de ani, este căsătorit, a educat trei copii. De profesie este inginer-mecanic. La momentul înregistării în cursa electorală, în declarația de avere și interese, depusă la CEC,  declara un venit din salariul de primar 145 777 lei în doi ani, venitul soției în mărime de 300059 mii lei în aceeaşi perioadă. Atât primarul, cât și soția sa sunt pensionari, și au beneficiat cumulativ de 91200 lei din prestații sociale, la fel, în doi ani. Între anii 2000 și 2017, Gheorghe Ojog, potrivit ultimei declarații de avere, a procurat 55 de terenuri cu suprafața totală de peste 21 ha, cu valoarea totală de circa 280 mii lei. Numai în anul 2017 edilul Corjovei ar fi plătit peste 135 de mii de lei pentru terenuri, sumă ce depăşeşte de aproape două ori salariul lui de primar pe un an de zile, nu şi venitul cumulativ declarat al familiei. Candidatul mai declară o casă cu suprafața de 100 m.p., neevaluată, ce datează cu anul 1980, și un autoturism ”Niva”, fabricat în 1987, de 12 mii de lei. Primarul – candidat a reușit să pune de o parte aproximativ 250 mii de lei pe un cont bancar. O parte din bani, declară Ojog, provin din venitul obținut de firma agricolă – SRL ”Mais”, al cărei coproprietar este (deține a cincea parte din afacere). Pe portalul declarațiilor de pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate, nu sunt alte declarații de avere ale candidatului.

În ultimii doi candidatul liberalilor, Gheorghe Ojog, a fost vizat în cel puțin un dosar penal legat de  depășirea atribuțiilor de serviciu, însă instanța nu a dat o decizie finală pe vreo cauză, fapt consemnat de Certificatul de integritate, eliberat de către ANI pe numele candidatului pe data de 17 ianuarie 2019.

Ojog si cartea lui, lansare la 1 octombrie 2017

În perioada cât a fost primar în s. Corjova, Gheorghe Ojog a dezvoltat infrastructura satului. Cca 90% din gospodăriile din sat sunt conectate la apeduct, canalizare și sistem de epurare autonom, iar corjovenii se laudă cu condiții de oraș. Satul are propria aleea a personalităților. În anul 2017, la inaugurarea căminului cultural după reconstrucţie, primarul a prezentat monografia ”Satul meu din pragul casei”, al cărei autor este. Cartea despre istoria și personalitățile Corjovei a fost editată din sponsorizări cu un tiraj de 1500 de exemplare, iar primarul a promis că un exemplar al acesteia va fi dat în fiecare gospodărie.

 

Mai multe informații despre candiatul Andrei Porubin, găsiți AICI 

 

LOGO-01 alegeri
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Est Curier în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API). Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.

Svetlana Cernov, Est-Curier

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *