CriuleniEst-CurierSocial

Economiile pe alimente au suplinit necesarul la alte capitole

În anul 2017, cele două grădiniţe din or. Criuleni au înregistrat o economie de 197 de mii de lei la alimentaţia copiilor. Potrivit notei informative cu privire la executarea bugetului orăşenesc, prezentate consilierilor la şedinţa din 22 februarie, economia s-a făcut din cauza frecvenţei scăzute a copiilor, care a înregistrat rata de 70%. Rata atât de mică a frecvenţei se datorează sistării activităţii grădiniţei “Mesteacănul”, care timp de şase luni s-a aflat în reparaţii, a explicat contabila-şefă, Larisa Istrati.

Consilierul Mihail Sclifos a dorit să afle opinia şefilor celor două grădiniţe, prezenţi în şedinţă, dacă se mai repetă situaţia, cum ar fi bine să se utilizeze banii economisiţi: să fie direcţionaţi la alimentaţia copiilor sau pentru procurări la alte capitole? Însuși consilierul consideră că banii ar trebui să fie cheltuiţi pe alimentaţie, pe procurări adăugătoare pentru mesele copiilor – sucuri, fructe, etc.

P80222-113534

Ludmila Batrâncea, directoarea instituţiei “Spicuşor”, a explicat că în cazul acestei instituţii economia se formează nu de aceea că nu sunt hrăniţi bine copiii, care, de altfel, sunt alimentaţi în conformitate cu  normativele impuse de Centrul de Sănătate Publică, în limita a 23 de lei pe zi, ci doar din cauză că au lipsit copiii. Referitor la propunerea de a suplini meniul cu fructe şi legume, directoarea afirmă că unele de sezon sunt interzise pentru că dezvoltă alergii la unii copii (portocalele, de exemplu), iar merele, lămâile, uneori bananele, morcovul şi aşa fac parte din meniul lor. Alte feluri de alimente pot fi introduse în meniul copiilor, doar dacă acestea nu contravin normelor sanitare şi doar cu acordul părinţilor, după o discuţie la o adunare generală cu aceştia.

Cât priveşte economiile grădiniţei “Mesteacănul”, Larisa Istrati a mai informat, că banii neutilizaţi pentru alimentaţia discipolilor, cu acordul părinţilor şi a consilierilor, au fost direcţionaţi către reparaţia unei încăperi în care a fost amenajat un depozit pentru păstrarea produselor alimentare.

Discuţiile pe marginea activităţii grădiniţelor au mai continuat în ședință, pentru că proiectul cu nr. 14 prevedea trecerea la pierderi a 5896,77 lei, bani pe care părinţii a 20 de copii care au fost înscriși la ”Spicușor”  și 17 copii de la ”Mesteacănul” aşa şi nu i-au plătit pentru că au beneficiat de servicii.

Situaţia se repetă periodic, or, asemenea decizii au mai fost adoptate şi în alte legislaturi ale consiliului orăşenesc. Consilierii au mai votat anterior trecerea la pierderi a sumelor neachitate, pe când copiii erau deja absolvenți de gimnaziu. Ludmila Batrâncea a explicat, că a încercat să someze părinţii datornici să achite bonurile pentru copiii lor, a informat autoritatea publică locală şi a cerut suport juridic, dar că nu a fost o activitate de succes. Consilierii, după lungi discuții, doar au luat act de faptul, că administraţiile grădiniţelor nu au încheiate contracte cu părinţii, în baza cărora i-ar putea acţiona în judecată, pentru neonorarea obligaţiunilor de achitare a plăţii pentru grădiniţă, și au acceptat, prin vot, pierderile.

S. Cernov

 Fotografie: consilierii în şedinţă.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button