CriuleniSocial

 E ORA FRUNZELOR CE ARD?

Educația reprezintă cea mai puternică metodă prin care putem schimba lucrurile și in domeniul protecției aerului, afirmă Ion GUZUN, șeful Inspecției Ecologice Criuleni (în fotografie)

– Deși, aparent, fiec­are om conștientizează că arderea frunzelor are efecte nocive de lungă durată atât asupra lui, cât și a celor din preajmă, numărul ru­gurilor de toamnă nu se diminuiază, unii cetăţeni sfidând buchia legii și bunul simț.

ion-guzun
Ion Guzun, șeful Inspecției Ecologice Criuleni

– Arderea frunzelor cauzează un prejudiciu irepa­rabil mediului ambiant și sanătații umane. În rezultatul arderii frunzelor în aer sunt emanate diferite substanțe toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funiginea, hidrocarburile, dar și cele mai periculoase – dioxinele. O tonă de resturi vegetale arse elimină peste 30 kg de monoxid de carbon, care întră ușor în reacție cu hemoglobina din sânge, blocând livrarea de oxigen către țesuturi. De asemenea, arderea deșeurilor vegetale în grădini duce la distru­gerea solului și a valoroaselor micro-organizme, care oferă fertilitate solului.

Inspecția Ecologică Cri­uleni (IE Criuleni) recomandă populației să colecteze re­sturile vegetale separat de deșeurile menajere, frun­zele să fie depozitate și aco­perite cu sol. Astfel, ele se vor supune unui proces de fermentare și se vor trans­forma în compost, care va putea fi folosit în calitate de îngrășemânt natural pentru terenurile agricole.

– Arderea frunzelor uscate este și un pericol de incendiu.

– Arderea frunzelor prezintă pericol real în condițiile în care focul este lăsat fără supraveghere. De asemenea, în condiții de vânt și dacă focul nu este moni­torizat, riscă să se extindă pe suprafețe mari.

– Ce acțiuni concrete întreprind ecologiștii pentru a schimba spre bine starea de lucruri la acest capitol?

– Ministerul Medi­ului, prin subdiviziunile ter­itoriale, s-a adresat catre toți cetățenii, autoritățile locale, asociații de mediu și sănătate, pentru a preveni poluarea aerului atmosferic în rezultatul arderii resturilor vegetale și a frunzelor. IE Criuleni, de comun acord cu primăriile raionului, au infor­mat cetățenii despre riscurile arderii deșeurilor de orice proveniență. Spre exem­plu, în s. Dubăsarii Vechi au fost tipărite și lipite în locuri publice peste 100 pliante cu un astfel de conținut, dar și despre consecințele arderii deșeurilor. Această practică a fost aplicată și în alte localități cum ar fi Zăicana, Corjova, Boșcana, etc. IE Criuleni vine cu un apel către locuitorii raionului să păstreze nu doar aspectul curat al localităților, dar și calitatea aerului prin evitarea arderii frunzelor și a deșeurilor menajere. Educația reprezintă cea mai eficientă metodă prin care putem schimba lucrurile și în domeniul protecției aerului.

– Câte persoane au fost penalizate pentru po­luarea aerului prin arderea frunzelor uscate?

– Dacă ne referim la primele 10 luni ale anului 2016, angajații IE Criuleni au întocmit peste 70 pro­cese verbale cu privire la contravenție, conform Codu­lui Contravențional al RM, articolul 154, al. 1și 2. Aici vorbim de arderea nu doar a frunzelor, dar și a altor resturi de origine vegetală. Suma amenzilor stabilite depășește 28.000 lei.

– În care dintre localitățile raionului Cri­uleni sunt înregistrate cele mai multe cazuri de ardere a gunoaielor din grădini și ogrăzi?

– Ar fi nedrept să spunem că intr-o locali­tate a raionului sunt înreg­istrate cele mai multe ca­zuri de ardere a deșeurilor.Totusi, putem observa că acolo, unde reprezentanții primăriilor conlucrează cu organele de mediu, sunt atestate mai puține cazuri de ardere a deșeurilor de orice proveniență ar fi ele. Sunt localități unde majori­tatea locuitorilor au facut o tradiție bună din anumite ramuri ale agriculturii, dar din păcate, în perioada de toamnă observăm mai multe cazuri de ardere a deșeurilor de origine vegetală, având obişnuinţa să dea foc la cur­penii de roșii, pepeni, dov­leac, etc.

– De regulă oamenii fac ordine şi dau focul la frunze seara şi în zilele de sâmbătă şi dumunică, altfel zis, când oamenii legii, inclu­siv, angajaţii IE Criuleni au liber. Cine supraveghează situaţia în aceaste zile?

– Este adevărat că oamenii cunosc tot mai mult despre riscurile arderii deșeurilor și intenționat o fac după orele 19.00 sau chiar pe timp de noapte. Angajații IE Criuleni sunt sesizați și după orele de lu­cru, și în zilele de odihnă. În măsura posibilităților efectuăm controale inopi­nate împreună cu Inspec­toratul de Poliţie Criuleni și reprezentanții primăriilor. Iată şi telefonul de încredere al Inspecției Ecologice Criule­ni: 0606 00 751. Reamintim că arderea deșeurilor de orice proveniență se sancționează cu amenzi cuprinse între 400-1600 lei pentru persoane fizice și până la 10.000 lei – pentru persoane juridice.

A dialogat,

Gh. Motricală

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button