Dumitru Matcovschi – “Fiul Toamnei”

“…Toamnele când vin codru-i de aramă,

Ceru-i de cocori, zarea-i de năframă,

Sfântă casă mare Moldova pare,

Şi ni-e iarăşi sufletul sărbătoare…”

Încă e toamnă în calendar şi în acest anotimp drag poetului, mulţi dintre cei mai activi cititori ai bibliotecii publice Hruşova i-au păşit pragul pentu a-l omagia pe cel despre care se spune că este Fiul Toamnei – Dumitru Matcovschi.

DSCF5785

La început de noiembrie, Biblioteca Publică din s. Hruşova a organizat activitatea culturală cu genericul “D.Matcovschi- poet al dorului, al neamului, al ţării”.

Manifestarea a început cu cântecul “Toamnele”, interpretat de formaţia “Noroc”, versurile căruia le-a semnat Matcovschi, urmat de o revistă bibliografică despre viaţa şi activitatea distinsului poet, o victorină literară “D. Matcovschi” -poetul care scrie despre tot ce este sfânt”.

La pregătirea medalionului literar au participat peste 25 de copii dintre cei mai activi cititori ai bibliotecii, care au menţionat că, D. Matcovschi este un fiu demn al neamului nostru, iar viaţa lui se aseamănă cu viaţa poporului său, deaceea merită o mai bună cunoaştere din partea contemporanilor.

Moderatoarea a remarcat că poezia cultivată de D.Matcovschi dintotdeauna va rămâne ca o făclie în calea cititorului, or, cum susţinea chiar poetul: “Am crezut şi cred, mai cred, că poezia a fost, este şi va fi întotdeauna ardere, zbatere, clipă unică, dor”.

Copiii au recitat cu plăcere fragmente din creaţia poetului, însoţindu-le cu desenele prin care au redat cele citite, au audiat cântece scrise pe versurile maestrului, astfel ca în final să răsune binecunoscuta piesă – “Bucuraţi-vă!”şi îndemnul moderatorilor către toţi cei adunaţi să-i cinstească memoria şi de acum încolo, învăţând de la el cum să ne trăim viaţa cu rost şi demnitate. Versurile lui D.Matcovschi cheamă la demnitate, la conştiinţă, la ataşament sufletesc faţă de neam şi faţă de valorile vieţii.

Cei mai activi participanţi au fost răsplătiţi cu cadouri. Un album de desen, un set de creioane colorate şi o diplomeau fost premiul pentru cele mei reuşite desene care ilustrează versurile poetului, executate de Ludmila Ciobanu. Cadouri şi diploma au mai primit Ecaterina Rusu şi Tatiana Rusu, pentru participare activă şi pentru faptul că sunt cititoare permanente ale bibliotecii.

Lilia Baran, şefa bibliotecii publice Hruşova

În imagini: aspecte de la eveniment

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *