Dubăsărencele – invitate la mamografie

O campanie de screening mamar a demarat săptămâna trecută în raionul Dubăsari.

La începutul lunii aprilie, 2014, grupul de implementare a proiectului – Organizaţia Obştească „Sănătatea Femeii” din Orhei, lucrătorii medicali din raionul Dubăsari şi conducerea raionului – s-au întrunit pentru a discuta planul campaniei de examinare a femeilor cu vârsta 50-69 de ani, în scopul profilaxiei cancerului mamar.

Potrivit Mariei Cara, şef-adjunct al Centrului de Sănătate Dubăsari, un grup de medici se va deplasa în fiecare localitate din raionul Dubăsari pentru a examina femeile conform listelor elaborate de medicina primară. „Sper că toate femeile din categoria de vârstă numită să se folosească de acest beneficiu – examinarea la mamograf la locul de trai. Vom atrage atenţia asupra maladiilor precanceroase, aşa numitele fibroadenomatozele, boala chistică a glandei mamare. Am stabilit că vom lucra cel puţin câte două zile în localitate ca să examinăm toate femeile, dacă nu sunt plecate peste hotare”, – a spus Maria Cara.

Elena Rusu, reprezentantul organizaţiei „Sănătatea Femeii” din or. Orhei, ne-a informat că proiectul „Profilaxia cancerului mamar în raioanele Orhei şi Dubăsari” se desfăşoară cu suportul financiar al Casei Naţionale de Asigurări Medicale, prin urmare, indiferent dacă femeia posedă poliţă de asigurare medicală sau nu, investigaţia va fi gratuită. Primele au fost examinate femeile din satul Ustia, începând cu 10 aprilie. Echipa de medici este dispusă să lucreze şi în zilele de odihnă, pentru mai multă comoditate femeilor antrenate în câmpul muncii.

Reporter “E.C.”

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *