Declaraţia membrilor Asociaţiei Presei Independente (API) privind reflectarea alegeri- lor parlamentare 2014

Conştienţi de responsabilitatea ce revine mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, reconfirmându-şi adeziunea la vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova, instituţiile mass-media neafiliate politic membre ale Asociaţiei Presei Independente (API) îşi declară angajamentul de a reflecta desfăşurarea campaniei electorale echidistant, în conformitate cu prevederile statutare ale API şi cu normele deontologice jurnalistice.

Pe toată durata campaniei electorale, membrii API vor continua să profeseze jurnalismul obiectiv şi nu vor admite partizanatul politic în ediţiile periodice pe care le reprezintă. Spaţiul pentru publicitatea electorală va fi oferit doar formaţiunilor politice şi candidaţilor independenţi înregistraţi oficial.

Membrii API îşi asumă angajamentul să nu se implice în campanii de denigrare/defăimare a concurenţilor electorali. În acelaşi timp, membrii API vor investiga şi vor informa cititorii despre candidaţii la funcţia de deputat în Parlamentul Republici Moldova implicaţi în promovarea unor interese de grup sau în alte acţiuni cu caracter ilegal sau împotriva statului de drept.

API face apel către toţi proprietarii/editorii instituţiilor mass-media scrise şi electronice din Republica Moldova să nu se lase influenţaţi de concurenţii electorali şi să se abţină de la orice formă de manipulare a opiniei publice şi de la promovarea discursului de ură, respectând pluralismul de opinii şi principiile de etică profesională.

Aprobată de Consiliul de Administrare al API la 19 septembrie 2014

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *