De ce nesimțiților nu le plac “nebunii”

În Moldova, ca să fii luat în considerație, trebuie să fii ori nesimțit ori “nebun”, căci bunul simț în ultimul timp se transformă într-un viciu.

Nebuni sah

Cei cu bunul simț, respectând legile statului și ale omeniei, sunt considerați niște ratați și își duc traiul de azi pe mâine, muncind onest. Aceștia văd nedreptatea, dar deziluzionați de aplicarea selectivă a legii, se revoltă tacit, sperând că lucrurile se vor schimba de la sine. Atunci când interesele lor se intersectează cu ale nesimtiților sunt reclamați, purtați pe drumuri prin judecăți, chiar dacă au fost corecți si au actele în regulă. Nesimțiții au o înțelegere de cartel și nu se ating între ei decât în rare cazuri. Sunt solidari mai ales când e vorba de tocarea banilor publici și acapararea bunurilor sociale. Sunt periculoși pentru că nu au nimic sfânt, șantajează cu interesele copiilor, celor nevoiași, bolnavilor, cauze majore pentru a-și atinge scopul meschin. Dacă nu ar fi “nebunii” viața acestora ar huzuri din plin. “Nebunii”, însă, vin, să le arunce adevărul în față, să le arăte legea, sa-i sfideze și să obțină astfel un drept.  Dacă ești “nebun” nu ți se va cere 30 lei pentru că ai intrat într-un local unde trebuia să fie, dar nu s-a organizat o discotecă, ți se va da bilet în autobuz, nu vei fi solicitat să ajuți statul și să platești taxe în asociații.

Cu regret, unii “nebuni”, cu timpul ajung să se afilieze cu nesimțiții, alții rămân, din fericire, incurabili, dar sunt puțini. E o concepere actuală subiectivă a comunității moldave în condițiile semnarii ACORDULUI DE ASOCIERE CU  UE.  Moment ce se poate reduce la fâsul unui balon de săpun dacă numărul nesimțiților va crește proporțional cu alocarea fondurilor europene pentru dezvoltarea țării. În acest context  avem nevoie de mai mulți “nebuni” incurabili și cu bun simț pentru că  am descoperit că reieșind din viziunea unor distinși cetățeni ai RM locuitorii țărilor care au fondat Uniunea Europeană au fost “nebuni”. În acea nebunie au contracarat nesimțirea și au ajuns să aibă servicii de calitate, școli dotate, asigurări sociale și medicale reale, iar cel mai important – siguranța zilei de mâine ce nu depinde de culoarea partidului ce vine la guvernare. În nebunia lor nemții, elvețienii, francezii, italienii își cunosc drepturile și respectă legea. Cel care o încalcă este denunțat fără ezitare la carabinieri, la fisc, la poliție și aceștia reacționează rapid, indiferent de statutul social și apartenența politică a contravenientului. Poate de aceea nu o să auzi în UE de medicii liberal democrați sau comuniști, de pedagogii liberali, aripa tânără sau pensionarii democrați, femeile  partidului cutărică ș.a.m.d. Amenzile sunt cele, ce garantează liniștea în condomenii, curățenia în localități, responsabilitatea și corectitudinea funcționarului public. Peste hotare și moldovenii respectă legile, își etalează profesionismul, nu loialitatea politică, dar când vin acasă se relaxează, pentru că avem puțini “Nebuni”, care să respecte și să aplice legile aparent perfecte, dar selectiv aplicabile.

E. Chiriac

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *