CriuleniEducaţieEst-CurierSocial

Cum am participat şi ce am învăţat la „Şcoala Securităţii” (foto, video)

În perioada 8-9 mai curent, elevii din raionul Criuleni, și anume câte 12 copii din Liceul Teoretic „Nicolae Donici”, Dubăsarii-Vechi și, respectiv, din Liceul Teoretic „Boris Dânga”, Criuleni, au participat la concursul regional „Școala Securității”, desfășurat la Orhei, unde şi-au încercat puterile elevi din raioanele Rezina, Șoldănești, Orhei, Telenești, Criuleni. Ne-am plasat pe locul 4, locurile de 1, 2 și 3 fiind ocupate de echipele raioanelor Șoldănești și Rezina. Concursul urmează să se desfășoare și la etapa republicană.

pompier1
Echipa Hottest, cu mentorii Ştefan Manoli şi Andrei Bejenari

Echipele noastre – „Hottest”, din oraşul Criuleni, și „Crossfire”, din Dubăsarii-Vechi, au fost antrenate teoretic şi practic, pe parcursul a trei săptămâni, de către pompierii din Criuleni. Am fost pregătiţi pentru diverse probe, cum ar fi: ștafeta combinată, desfășurarea de luptă pentru băieți și fete, „ghidează și salvează”, echiparea și dezechiparea, asamblarea cortului.

Consider că zilele de antrenament și ale concursului propriu-zis au constituit unele din cele mai calde și amuzante amintiri ale mele și, sincer, aș vrea să le pot repeta, fiindcă am cunoscut oameni noi – colegii de la Dubăsarii-Vechi, care s-au dovedit a fi tare prietenoși și ne-am bucurat reciproc de succesele obținute, deoarece, cum spuneam noi, „suntem de la același tată”. Mă bucur că am cunoscut pompierii de la Secția Situații Excepționale Criuleni, printre care Andrei Bejenari, Gabriel Șeremet, Vadim Gazea, Vladimir Țviner, pentru că ne-am distrat învățând lucruri noi și că ne-au creat atmosfera familială, având „pauze de cafea” cu mere, ceai și muzică la chitară.

pomp20
Competţiile de la Orhei, contra cronometru

După concurs, mi-am întrebat coechipierii „Hottest” cum s-au simțit și iată ce amintiri vom păstra de acum încolo.

– Ce impresie ți-a lăsat „Școala Securității”?

Maxim Țurcan: „Am rămas fascinat, e o școală minunată, am învățat cum să acționez în diferite situații de risc și cum sa folosesc tehnica pompierilor”.

Adriana Sclifos: „A fost o experiență minunată și am cunoscut oameni foarte faini!”

– Ce ai aflat pentru prima dată la antrenamente?

Liliana Titei: „Lucrurile noi pe care le-am învățat au fost cum să folosesc corect un stingător și unele reguli de securitate”.

Pentru noi, pompierii au prezentat ceva necunoscut și interesant, iar ei ne-au demonstrat, prin acest „schimb de experiență”, că în orice moment este nevoie să-ți menții calmul, să fii prietenos și optimist, fiindcă anume profesia de pompier şi de salvator îți prezintă clar limita subțire între siguranță și pericol. L-am întrebat pe Maxim Țurcan ce impresie i-a creat profesia dată, oamenii care o practică, la care acesta mi-a replicat: „Dacă toți pompierii sunt ca domnul Andrei, atunci eu mă fac pompier!”

(Prelucrare video: Denis Orlov)

Colegii Dumitru Donscoi și, respectiv, Damian Vlas, au descris cele două zile, de 8 și 9 mai, în felul următor: „Prima zi a concursului a fost ca o încălzire pentru ceea ce urma, fiindcă am participat la instruiri și am obținut informații foarte utile despre acordarea primului ajutor, și am mai aflat despre proiectele lansate de către Poliție” – a zis Dumitru. „A doua zi a concursului a fost cu mult mai dificilă decât prima, anume din cauza probelor mai complexe. Atât la fete, cât și la băieți, a fost o dificultate mai mare, după care, la sfârșit, la ștafeta combinată, am prezentat lucrul în echipă, unde am scos în prim-plan şi spiritul Hottest-ului”- a fost opinia lui Damian.

„Mi-am făcut o impresie bună despre elevii cu care am colaborat, dar am înțeles că e nevoie de lucrat mai dur. Concursul s-a desfășurat foarte bine, dar, până la urmă, contează că ne-am adunat și am lucrat” – a conchis pompierul Andrei Bejenari.

pomp3
Echipele LT „Boris Dânga” (în albastru) şi LT „Nicolae Donici” (în roşu) au reprezentat r. Criuleni la etapa zonală a „Şcolii securităţii”.

Într-un final, pot adăuga că ne-am simțit bine, am realizat că munca în echipă se bazează, de fapt, pe lucrul individual al fiecărui membru asupra aptitudinilor personale și că o echipă reprezintă un sistem unic de forță, voință și prietenie! Le mulțumim mult pompierilor şi salvatorilor pentru că ne-au antrenat și pentru amintirile cu ei care ni s-au întipărit în memorie!

Ecaterina Cernov, elevă a LT “B. Dânga” Criuleni, membră a echipei “Hottest”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button