CriuleniPolitic

Consiliul raional Criuleni s-a întrunit și a pus în discuție ”încetarea înainte de termen a mandatului” vicepreședinților

La 16 octombrie, 2020, şedinţa Consiliului raional Criuleni a avut loc, după trei tentative eșuate de convocare, în prezenţa a 32 de consilieri. A lipsit doar Veaceslav Burlac, despre care Diana Rusu, secretarul consiliului, a spus că nu şi-a anunţat motivul lipsei. IMG_9894 IMG_9896               IMG_9891 IMG_9905 IMG_9888   Cele 19 subiecte de pe ordinea de zi au ţinut consilierii în sala Centrului de Cultură „Gr. Sîrbu” trei ore încheiate, cea mai mare parte a timpului fiind alocată examinării a două subiecte – votul de neîncredere acordat vicepreşedinţilor Oleg Ogor şi Roman Onica şi încetarea înainte de termen a mandatului dumnealor; abrogarea deciziei din decembrie 2019 prin care consiliul a instituit comisia de concurs, precum şi înlăturarea efectelor produse de această comisie. Prin „efectele comisiei” s-a avut în vedere abrogarea dispoziţiilor preşedintelui raionului din 10 februarie 2020 de numire în funcţie, în baza rezultatelor concursului, a şefelor direcţiilor educaţie şi finanţe a consiliului raional.

Preşedinte al şedinţei a fost ales Iurie Andriuţa, care a pus la vot schimbarea subiectului cu nr. 3 din ordinea de zi pe primul loc, la propunerea consilierului Alexandru Grati, PSRM, pentru care au votat 19 consilieri, şi luarea unei pauze de 30 de minute la cererea fracţiunii PLDM, acceptată de 17 consilieri.

După expirarea pauzei, consiliera Natalia Efros, a făcut o declaraţie, prin care de la numele fracţiunii PLDM şi colegilor de la PUN, anunţa că nu mai sunt o alianţă cu cei de la Platforma DA. Acelaşi lucru l-au anunţat consilierii de la PAS, care au decis că părăsesc alianţa majoritară.

Înainte de votul propriu-zis, consilierul M. Colesnicenco (PPDA) a propus să fie puse la vot separat fiecare punct din subiectul întâi. Întrebat de motiv, Colesnicenco a spus că „aşa e capriciul meu”. Supus votului,”capriciul” s-a dovedit pe placul a 19 consilieri, prin urmare, s-a votat punctual şi separat.

Pentru demisia lui Oleg Ogor s-au ridicat 18 mâini (PSRM, PDM şi PPDA), ce au constituit majoritate, iar pentru demisia lui Roman Onica – 16, demisia neîntrunind numărul necesar de voturi. Președintele raionului a fost mandatat să consulte fracțiunile și până la următoarea ședință să propună o altă candidatură pentru funcția de vicepreședinte, rămasă vacantă.

După ce toate subiectele au fost epuizate, consilieri de la PLDM au întrebat pe secretarul consiliului, cu câte voturi a fost aprobată ordinea de zi, la care Diana Rusu a răspuns ferm „cu 19”. În opinia consilierilor PLDM şi PAS, s-ar fi produs o greşală de procedură, prin care preşedintele şedinţei n-ar fi supus votului ordinea de zi, la începutul sesiunii, circumstanță care, în opinia lor, ar pune la îndoială legalitatea și valabilitatea tuturor deciziilor adoptate în acea zi.

Nota informativă publicată pe pagina web a consiliului, în care se explică motivul cererii de demitere a celor doi vicepreședinți: Nota informativa vicepresed

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button