Alegeri localeCriuleniEst-CurierSocial

Consiliul Orăşenesc Criuleni a fost constituit (foto, video)

Pentru 13 noiembrie, ora 10.00, a fost convocat consiliul orăşenesc Criuleni, ales în urma scrutinului din 20 octombrie, 2019. S-au prezentat toţi cei 17 consilieri aleşi, inclusiv consilierul supleant pe lista PSRM, care va fi acceptat în coniliu după ce primarul ales, Mihail Sclifos, va decide, daca ramâne consilier sau preia atribuţiile de primar, or, la 8 noiembrie, instanţa de judecată i-a atribuit acest drept, validându-i mandatul.

IMG_6783
Consilierii or. Criuleni, întruniţi în şedinţa de constituire.
Secretarul consiliului, Tatiana Canţîr, a demarat prodecura şi a anunţat că dreptul de a conduce prima şedinţă le revine celui mai vârstnic şi celui mai tânăr consilier, aceştia fiind Vladimir Paladi şi Tatiana Vasiliu, ambii aleşi pe lista PSRM.
Vladimir Paladi, în calitate de co-preşedinte al şedinţei, i-a atribuit dreptul primului discurs preotului Vasile Pistrui, „ca să binecuvânteze” noul consiliu. Părintele Vasile a acceptat provocarea, spunând că pentru prima dată va face acest lucru, l-a felicitat pe noul primar ales şi i-a înmânat un buchet de flori, iar binecuvântarea a sunat mai mult ca o doleanţă a unui cetăţean de rând, care le-a amintit atât lui Mihail Sclifos, cât şi celorlalţi consilieri, că „aici trebuie de muncit, de muncit şi de făcut ca locuitorii oraşului, oamenii, să nu se dezamăgească, şi cred că asta este misiunea noastră a tuturor celor care suntem aleşi în fruntea unui popor, indiferent că e preot, primar, consilier, preşedinte şi aşa mai departe”.
A urmat înmânarea consilierilor nou aleşi a legitimaţiilor de consilier, drept cu care a fost învestit Tudor Bobeico, preşedintele consiliului electoral Criuleni 12/1. Felicitare pentru primar şi colegii condilieri a adresat Vasile Iapără, consilier ales pe lista Blocului ACUM, care a spus că, de fapt, „pirmarul şi-a asumat răspunderea să-şi ia jugul, atunci bine ar fi să tragă în jud odată cu noi, cu toţi”, facând apel la colegii consilieri „prea diferiţi”, ca să facă abstracţie de opiniile politice şi să lucreze spre binele comunităţii, nu a unor persoane aparte doar. „Consilierul local are dreptul să aleagă una din trei posibilităţi de vot: ori votează „pro”,ori „împotrivă”, ori se abţine, dar fiecare are dreptul să cereţi votul nominal pe anumite decizii, dar cred că în continuare n-o să mai ţinem cont de poziţia pe care am luat-o în campanie electroală, dar vom face acelaşi lucru pentru ca orăşelul nostru să se schimbe la faţă”. Vitalie Onişciuc lea amintit coechipierilor că fără bani atraşi în comunitate nu vor izbuti nimic, iar Nicole Grati a remarcat că „avem un primar tânăr”, de aceea speră să fie cu izbândă următorul mandat.
„Vă rog, nu mai ultilizaţi cuvântul „orăşel” în raport cu Criuleni, pentru că este oraş, conform statutului său” – a spus Tudor Bobeico.
IMG_6794
Înmânarea consilierilor legitimaţiilor de consilier. Imagine (prim-plan): Veaceslav Vatamaniuc şi Tudior Bobeico
 
După o pauză de 15 minute, consilierii au anunţat constituirea fracţiunilor. Întrucât mai mult de trei mandate în consiliu (condiţie pentru constituirea unei fracţiuni) au doar Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM DA şi PAS,  a fost anunţată, respectv, constituirea a două fracţiuni, avându-i drept preşedinţi pe Nicolae Grati (fracţiunea PSRM) şi Iapără Vasile (Blocul ACUM). Unica decizie votată de consilieri la şedinţa de constituire a fost cea de iniţiere a comisiilor consultative. Consilierii au decis unanim că vor avea trei comisii: pentru activităţi economico-financiare, pentru problemele funciare, protecţia mediului şi amenajarea teritoriului, şi comisia pentru probleme sociale şi juridico-administrative.
Un prim discurs a rostit şi primarul nou ales, Mihail Sclifos, care a promis că va găsi limbă comună cu fiecare dintre consilieri, va discuta orice proiect care va veni bine pentru oraşul Criuleni, şi i-a îndemnat pe consilierii aleşi să se implice în egală măsură în soluţionarea problemelor oraşului.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button