EducaţieEst-Curier

Consiliul elevilor din Boşcana a organizat un iarmaroc caritabil

Acţiunea comunitară „Coboara toamna lin din slăvi”, organizată de către consiliul elevilor Liceului Teoretic „M. Stratulat” din Boşcana a mobilizat la participare toată şcoala şi o bună parte din locuitorii satului, în special părinţii elevilor.

Curtea liceului s-a transformat în după-amaiaza zilei de vineri într-o imensă sală de expoziţii. Fiecare clasă a amenajat o masă cu darurile toamnei, prăjituri, plăcinte tradiţionale, toate de vânzare, pentru că organizatorii au anunţat că va fi un iarmaroc caritabil, iar banii colectaţi vor fi donaţi familiilor a trei colegi din şcoală, care au mare nevoie de aceste surse. După ce au întâmpinat oaspeţi, cu pâne şi sare, elevii au prezentat un concert dedicat toamnei, au demonstrat cum ştiu mai bine să confecţioneze şi să prezinte ţinute de „haute-couture” din materiale reciclabile sau crengi, pănuşi de porumb, foi de varză şi hamei, au dansat şi au cântat la intrumente muzicale. Careul a luat sfârşit cu o horă, după care toată lumea a făcut cumpărături, contribuind astfel pentru cauza anunţată.

Acţiunea de la Boşcana a fost parte a unui proiect de nivel raional. Consiliile de elevi din zece localităţi ale raionului, după cum ne-au informat Eduard Soltanici şi Alexandr Godoroja, membrii ONG-ului „Tineri şi talentaţi”, partener al Direcţiei Educaţie Criuleni în proiectul „Consolidarea capacităţilor consiliilor de elevi”, s-au mobilizat şi au organizat, în cadrul proiectului, diferite acţiuni comunitare. La Mălăieşti, comuna Bălăbăneşti, elevi au organizat deschiderea unui muzeu în incinta şcolii lor şi l-au dotat cu exponate adunate din sat. La Corjova consiliul a depistat cinci bătrâni singuratici şi au mobilizat comunitatea să le acorde câte un ajutor material sub formă de produse alimentare. La Dubăsarii Vechi consiliul a iniţiat un act de caritate pentru elevii din familii vulnerabile sub formă de haine, rechizite şi alte lucruri necesare semenilor lor. „Actualele acţiuni ale consiliilor elevilor sunt, de fapt, nişte acţiuni cu bătaie lungă. Dacă aceste activităţi vor deveni o tradiţie, un obicei, aceasta va încemna o conlucrare mult mai eficientă între generaţia tânără şi generaţiile mai în vârstă, apar altfel de responsabilităţi. Copiii implicaţi în asemenea activităţi îşi dezvoltă calităţi de lider, capătă mai multă încredere în sine şi atunci când pleacă la învăţătură, după şcoală, îi vedem şi îi urmărim pe reţelele de socializare – sunt activi, se implică în diferite activităţi sau proiecte”, – menţiona Eduard Soltanici. „O parte din elevii care au participat la asemenea proiecte sunt membri activi ai organizaţiilor studenţeşti, devin lideri ai unor grupuri de iniţiativă, sunt membri de ONG-uri, aşteptăm să fondeze şi asociaţii obşteşti”, a comentat Alexandr Godoroja, activitatea tinerilor implicaţi în proiect. Svetlana Bounegru, director adjunct pe educaţie, mărturisea că în liceu studiază elevi ingenioşi, cu multe idei frumoase în palmares, receptivi şi foarte activi, dar că echipa a trebuit să facă faţă provocării de a avea la final o activitate cu efect de sensibilizare asupra nevoilor semenilor aflaţi în dificultate. „Ne-am organizat operativ. Am pregătit acţiunea timp de o săptămână, suntem cca 20 de elevi în consiliu. Mai greu a fost începutul, repartizarea rolurilor, dar am constatat să totul a mers bine, ne-am atins scopul” – a spus Alisa Tanas, preşedinta Consiliului de Elevi din LT „M. Stratulat”, Boşcana.

La iarmaroc a făcut cumpărături şi preşedintele raionului, I. Andriuţa, primara comunei, Svetlana Racul, dar şi Areta Moşu cu câţiva profesori universitari din Iaşi, care au venit „să pună umărul” la cauza iniţiată de copii, pentru că îi leagă un parteneriat cultural cu liceul din Boşcana, colectivul de profesori din liceu. Foarte mulţi părinţi şi bunei şi-au susţinut copiii. Am cules şi câteva opinii din mulţime. Dna Valentina, antreprenoare, a fost de părerea că „Copiii trebuie să ia exemplul de lucruri bune şi frumoase. E minunată activitatea de azi, oamenii se fac mai uniţi în asemenea momente, dacă au un scop comun!”, iar dna Ludmila, părinte a doi elevi, a recunoscut: „Am pregătit pentru iarmaroc plăcinte cu brânză, cu varză, cu măr şi vişine. Ne face plăcere când ne implică copiii şi pe noi în activitatea lor şcolară. Am făcut şi cumpărături, am tras cu ochiul şi la ce au pregătit şi cum au aranjat alte gospodine, ce fel de prăjituri se mai fac. Recunosc că şi mie mi-i foarte interesant, e frumos şi vesel la iarmaroc!”.

Proiectul „Consolidarea capacităţilor consiliilor de elevi” este co-finanţat de către programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului „Fondul de Granturi Mici” al „Centrului de Informare pentru Autorităţile Locale din Republica Moldova”, implementat de către Solidarity Fund Polonia.

S. Cernov

Imagini de la iarmaroc

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button