Consilierilor criuleneni li s-a propus să jure

 Învestirea în funcție a primarului de Criuleni Dumitru Simon, delegat din partea PL, a avut loc luni, 6 iulie 2015, în prezența a 15 din cei 17 consilieri aleși în urma scrutinului din 14 iunie mandatele cărora au fost validate în aceeași zi.

P1120310

Conform legislaţiei în vigoare, ședința a fost prezidată de decanul de vârstă Vladimir Palidi (PDM) şi Alexandru Casap (PN) – cel mai tânăr consilier.

Reprezentantele comisiilor  electorale raionale și orășeneşti, Ludmila Cotelinaia şi Elena Erhan, au făcut o trecere în revistă a  scrutinului din acest an, remarcând buna organizare manifestată de autorităţile publice locale, dar şi mobilizarea alegătorilor, care pe an ce trece devin tot mai pasivi.

Spiritele s-au încins odată cu trecerea la chestiunea privind constituirea comisiilor consultative de specialitate din cadrul consiliului.  Proiectul de decizie propus de  a fost criticat de Mihail Colesnicenco (BEPPEM)  reproșindu-le  elaboratorilor necunoaşterea legislaţiei ce ţine de administraţia publică locală. În opinia sa, constituirea comisiilor se face după prezentarea de către partidele aflate la putere a proceselor verbale vizând formarea fracţiunilor (exact ca în parlament –n.r.). Pentru efectuarea acestei proceduri asistenţa a avut nevoie de o pauză de circa 10 minute după care au purces la constituirea comisiilor. Numai că şi de această dată consilierul Mihai Colesnicenco a avut o obiecţie, susţinută ulterior şi de colegii din PSRM, Nicolae Grati, PLDM, Ana Ermurachi, şi PN, Alexandu Casap. În opinia sa documentul cu pricina a fost scris în grabă, fără consultarea  prealabilă a consilierilor. În consecinţă mulţi dintre ei au ajuns să-şi vadă numele într-o comisie sau alta fără să li se fi cerut părerea.

P1120307

Explicaţia potrivit căreea este vorba de un proiect de decizie şi nu de o decizie definitivă nu a calmat spiritele şi s-a purces la revizuirea componenței comisiilor consultative de specialitate. După ce au for operate unele modificări în urma cărora doi consilieri au solicitat să fie schimbaţi dintr-o comisie în alta,  componenţa nominală a comisiilor consultative de specialitate ale Consiliului orăşenesc Criuleni a fost votată în unanimitate. Astfel cetățenii pot cunoaște că reprezentanții lor sunt în :

1. Comisia pentru activităţi economico–financiare:

* Burcă Valeriu;

* Goncearenco Dumitru;

* Sclifos Mihail;

* Samoil Ana;

* Paladi Vladimir;

* Rapeşco Irina;

* Colesnicenco Mihail

2. Comisia pentru probleme funciare, protecţia mediului şi amenajarea teritoriului;

* Simon Dumitru;

* Cojocaru Oleg;

* Şapovalov Alexandru;

* Grati Nicolae;

* Iurcu Valeriu.

3. Comisia pentru probleme sociale şi juridico-administrative:

* Dandara Mihail;

* Armaş Alexei;

* Saşcov Galina;

* Cociug Viorica;

* Casap Alexandru;

* Colesnicenco Mihail;

* Paladi Vladimir.

Invitaţi de onoare la prima şedinţă a Consiliului orăşenesc Criuleni au fost Iurie Andriuţă, preşedintele proaspăt ales al raionului Criuleni, şi ex – primarul orașului Criuleni, Vitalie Onişciuc.

Şedinţă a finalizat cu o declaraţie-jurământ dată citirii de către consilierul Mihail Colesnicenco, sub care i-a îndemnat să-şi pună semnătura  toţi consilierii. La momentul respectiv doar doi aleși au decis să semneze declarația prin care se obligă să pună interesul cetăţenilor mai presus decât interesele personale, de grup sau de partid.

Text şi fotografii de Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *