Colaci şi laude pentru cei mai buni agricultori

Sărbătoarea toamnei, a vinului, a plugarilor şi concursurile tematice tradiţionale pentru asemenea manifestare, au fost organizate pe 21 octombrie, pe stadionul raional Criuleni. Scopul acesteia, anunţau organizatorii, a fost promovarea activităţilor agricole, dar şi aprecierea rezultatelor celor mai buni muncitori în acest domeniu.

IMG_8068

Evenimentul a început şi cu un iarmaroc, aşteptat de criuleneni, la care au sperat să-şi facă rezerve, dacă nu pentru toată iarna, măcar pentru o perioadă mai îndelungată, or, mai rar ocazii de acestea, cu care se întrunesc în acelaşi loc un număr mare de producători şi cumpărători.

Această parte a evenimentului, ca şi în anii precedenţi, a fost foarte solicitată de popor. S-au topit repede rezervele de mere de la Pârâta, rnul Dubăsari cu 6 lei kg, de “varză albă de Buzău” de la Criuleni cu 2,50 lei, de morcovi şi cartofi la preţ de 4 lei, astfel că la orele 11.00 rămăsese marfă mai scumpă, iar cei veniţi cu întâr-ziere îşi concentraseră atenţia pe programul festiv transmis de pe scenă şi pe vizionarea expoziţiilor. Cumpărătorii au format cozi lungi la tarabele cu brânză de oi, pastramă, conserve din legume.

IMG_8075


IMG_8081

IMG_8088

 

Pe partea opusă a stadionului, 23 de primării, după cum ne-au informat conducătorii raionului, au amenajat corturi, ogrăzi imporvizate, în care s-au străduit să reprezinte cu maximă ingeniozitate tradiţiile populare de toamnă, de la strânsul roadelor, până la nunţi sau alte petreceri. Când vorbim de ingeniozitate, remarcăm teascul tradiţional în curtea improvizată a Primăriei Drăsliceni, doar că din el oaspeţii erau serviţi cu un fresh din sfeclă roşie, în loc de must. Primăria Paşcani a amenajat un cort tradiţional de care se făceau în secolul trecut pe la nunţi şi o colibă separată, cu denumirea „Beciul Primarului”, în care se afla un set tradiţional de conserve de casă. Primăria Hruşova, având-o „brigadieră” pe primara Parascovia Cotovici, a improvizat o brigadă de muncitoare ale câmpului, deghizate în haine de un fel şi cizme de cauciuc, echipate cu seceri. Primăria Criuleni a fost gata să întâmpine ambasadorii, care au fost invitaţi, şi a afişat expresii de bun venit în limbile chineză şi azeră, doar că cei pentru care au fost pregătite, nu au mai ajuns la sărbătoarea roadei, în schimb publicul larg a fost foarte interesat de ce scrie pe banere, iar gazdele, pe lângă servitul oapseţilor, au avut şi misiunea să le explice găselniţa. În schimb a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, care i-a mulţumit preşedintelui Veaceslav Burlac pentru invitaţie şi oportunitatea de a contempla sărbătoarea.

N-au lipsit nici deputaţii, şi cei nativi în raion, şi cei care s-au autoîntitulat „reprezentanţi” ai raionului, mai ales în an preelectoral. Valentina Rotaru, care nu a lipsit în ultima jumătate de an nici de la un hram sau zi a satului în raionul Criuleni, a felicitat participanţii şi i-a asigurat că deputaţii se străduie să le facă oamenilor legi bune şi condiţii bune de activitate. Au felicitat agricultorii şi deputatul originar din Slobozia Duşca, Oleg Ogor, dar şi deputatul-boxer Constantin Ţuţu. Bugetarii au fost „rugaţi obligator” (fapt confirmat de mulţi dintre ei) să participe la sărbătoare, ca să asigure alaiul demnitarilor, de la consiliu până la stadion.

După cum s-a anunţat,  cei mai buni plugari au fost distinşi cu diplome, colaci şi cadouri. Au fost circa 100 de specialişti, dedicaţi profesiei, care au meritat aplauzele spectatorilor şi tuşul orchestrei de la Măgdăceşti. Au fost chemaţi în scenă combi-neri, mecanizatori, manageri, pro-cesatori din panificație, uscarea fructelor, producerea uleiului ve-getal, nucilor;  investitori în complexul agroindustrial; specialiști din pomicultură, legumicultură, viticultură; producerea materialului semincer; specialiști din zootehnie, dar şi veteranii acestor domenii. Spectacol de pe scenă au oferit colectivele artistice bine pregătite, aşa încât cei atenţi au remarcat şi calitatea, şi ineditul evoluărilor acestora. Meşterii populari au prezentat ce au avut şi ei mai bun, or, şi aceştia îşi numără toamna meritele, iar preşedintele raionului, Veaceslav Burlac, le-a înmânat câte o diplomă de participare.

IMG_8123

IMG_8129


IMG_8128

În toamna curentă, concursul „Cântecul primarului”, la care participau aleşii locali, etalându-şi talentele vocale sau de mânuire a vreo unui instrument muzical, a fost înlocuit de concursul „Vocea satului”. Primele trei locuri, în ordine descrescătoare, le-au câştigat, după cum ne-a informat Gheroghe Burlac, angajat al direcţiei agricole, primăriile Hârtopul-Mare, Dubăsarii Vechi şi Boşcana. Cele mai impresionante expoziţii, în opinia juriului, au vernisat primăriilePaşcani (locul I), Măgdăceşti (locul II) şi Jevreni (locul III).

IMG_8131

IMG_8115

IMG_8113

IMG_8104

IMG_8103

IMG_8095

Concursul producătorilor de vin de casă a venit cu nume noi. Mostrele de  vin alb de casă prezentate au obţinut următorul clasament:  Petru Bălan, Criuleni (I loc), Anatolie Delimarschi, Hârtopul Mare (locul II) şi Alexandru Iarovoi, Criuleni (locul III). Cei mai buni producători de vin roşu au fost declaraţi Mihail Sclifos, Criuleni (locul I), Petru Bălan, Criuleni (locul II), şi Paulina Ţelişceva, Dolinnoie (locul III).

La organizarea sărbătorii, pentru care s-au cheltuit 101 mii lei, au muncit angajaţii aparatului Consiliului raional Criuleni, ai Direcţiei Agricultură, Economie, Investiții, Relații Externe și Servicii Funciare, ai Secției Cultură şi Turism.

Text şi fotografii de Svetlana Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *