CriuleniEst-CurierSocial

Colaborarea intercomunitară antiincendiară a rămas în suspans

În finele lunii februarie primăriile Râșcova, Ișnovăț, Miclești din raionul Criuleni au aderat la un acord de asociere intercomunitar între APL pentru întreținerea prin cotizații a unui post de pompieri și salvatori dislocat în s. Peresecina, r. Orhei, care deși dotat cu încăperi și mașină și-a întrerupt activitatea în 2019.

Masina
Imagine simbol: Facebook/dse.md

Primarul de Miclești Iurie Buga, spunea că decizia despre achitarea cotizației urma să fie discutată încă la ședința Consiliului raional din 18 martie, care a fost amânată din cauza stării excepționale: ”Am discutat la Criuleni că vom avea în așa fel un post mai aproape, or, până ajunge mașina pompierilor de la Criuleni, ia mult timp, iar Peresecina e la 2 km de noi”.

Primăria Miclești trebuia să cotizeze 36288 lei, Ișnovăț- cu 24 de mii, iar Râșcova – cu 19 mii. Sumele respective au fost calculate de Ministerul Afacerilor Interne luând la bază cheltuielile necesare pentru întreținerea unor asemenea unități. Banii urmau să fie alocați anual și gestionați de Asociația intercomunitară din Peresecina.

La ședința CR din 16 octombrie 2020, primarul Iurie Buga a solicitat ca banii alocați pentru postul de pompieri și salvatori să fie transferați pentru construcția gazoductului în cartierul nou al satului Miclești. Această doleanță nu a fost examinată în ședință, motivându-se că gazificarea caselor particulare ține de competența proprietarilor și a întrepriderilor de gazificare.

De ce proiectul de securitate antiincendiară, atât de frumos și necesar, nu a avut sorți de izbândă? Iurie Buga ne-a explicat că : ”Avem nevoie de un post de pompieri, dar chestia e că banii alocați în 2020 pentru plata contribuției nu vor fi valorificați. E din cauza lipsei de personal, căci nu se găsesc doritori să facă voluntariat în acest domeniu, bărbații tineri vor un salariu adecvat, protecție socială, statut de angajați ai Serviciului Situații Excepționale, dar acestea nu li se oferă. Astfel, având condițiile tehnice și sediu, Asociația nu poate presta servicii. Din acest motiv am solicitat să fie transferați banii acceptați în martie, tot cu statut de contribuție, la gazificarea noului cartier, căci, conform dezivului prezentat pentru gazificarea fiecărei gospodării, proprietarii trebuie să achite cca 42 mii lei.”

Ștefan Manoli, șeful Servicilui Situații Excepționale din raionul Criuleni, aprecia perspectiva colaborării cu Asociația intercomunitară din Peresecina, datorită vecinătății și posibilității intervenției mai operative, comparativ cu deplasarea serviciului antiincendiar de la Criuleni. Intențiile bune, însă, în acest an nu se vor realiza, dar lasă loc pentru noi speranțe. Stefan Manoi afirmă că în raionul Criuleni, cu ajutorul PNUD, vor fi create Posturi de pompieri la Hârtop, Mașcăuți și Ratuș , care vor fi dotate cu autospeciale noi, utilaj nou, chiar și sediile vor fi renovate, dar e important să se găsească doritori să activeze. Dlui a concretizat că misiunea persoanelor ce activează în bază de voluntariat este de a interveni operativ și a localiza focarul, până la sosirea pompierilor calificați.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button