Candidații cu numărul trei și patru – înregistrați

Cel de-al treilea candidat la funcţia de deputat din partea circumscripţiei electorale nr. 21, care include 22 de primării din r. Criuleni şi trei primării din r. Dubăsari, înregistrat în cursa electorală, este candidatul Partidului ”Șor”, Serghei Duminica.

Colectorii de semături în susținerea lui au depus la comisia de evaluare şi examinare a dosarelor 34 de liste în care se conţineau 968 de semnături. După verificare, 444 de semnături au fost declarate nevalabile, 524 -valabile. Potrivit Elvirei Moisei, preşedinta comisiei de evaluare a dosarelor, 265 de semnături, ceea ce înseamnă opt liste în întregime, au fost anulate din motiv că erau scrise de aceeaşi mână, şi cei din comisie au presupus că în acest caz, colectorul a încălcat regulamentul de colectare a semnăturilor, și nici n-a indicat motivul din care cetățeanul nu a putut scrie cu mâna lui (nu vede, sau nu poate scrie, etc).

foto liste

În timpul dezbaterilor, membrul Consiliului Electoral, Mihail Colesnicenco, a spus că, are dubii că şi datele altor cetăţeni, înafară de cele anulate, ar fi fost introduse de colectori, chiar dacă şi dumnealui face parte din comisia de examinare a dosarelor şi a semnat, cu o zi înainte, nota informativă despre examinarea procesului, semn că a fost de acord cu rezultatul. « Dacă aţi fost împotrivă, de ce aţi semnat nota informativă ? » – a fost întrebat Colesnicenco, la care dumnealui a răspuns că este de acord cu cele invalidate, dar consideră că mai sunt semnături care nu corespund cu cerinţele regulamentului, iar în ajun nu ar fi reuşit să verifice destul de minuţios listele, pentru că urma să participe la un proces de judecată. În aceste condiţii, preşedintele CECEU 21, Tudor Bobeico, a întrerupt şedinţa şi a propus membrilor consiliului electoral să mai verifice odată lista cu cele 524 de semnături declarate valabile, ca să exludă orice dubii. După încă o oră de examinare a listelor, Colesnicenco a numărat alte 61 de inscripţii în liste făcute, în opinia sa, de aceeaşi mână, opinie susținută parțial de alți membri ai comisiei. La dezbateri, întrucât în sală se aflau şi doi dintre colectorii de semnături, aceştia au confirmat că au scris ei în locul celor care și-au dat acordul să semneze pentru candidat, iar mențiuni speciale nu au făcut pentru că au spus că ”nu au știut că trebuie”. În final, consiliul electoral, admițând valabilitatea celor 61 de semnături discutate, cu 10 voturi ”pro” şi un vot ”împotrivă”, a înregistrat, candidatul Duminica.

La 15 ianuarie a fost înregistrat și candidatul cu numărul patru în buletin. Acesta este Lilian Carp, din partea Blocului Eletoral ACUM DA PAS. Din cele 955 de semnături pe 34 de liste, comisia de verificare a invalidat 160 (85 din ele scrise de aceeși mână), admițând valabilitatea a 795 de semnături.

CECEU 21 urmează să mai mai examineze, când vor fi depuse, listele de subscripție a alți doi candidați, care și-au anunțat intenția de a candida. Este vorba de candidatul independent Andrei Porubin, și actualul primar al s. Corjova, Gheorghe Ojog, din partea Partidului Liberal.

S. Cernov

În fotografie: examinarea suplimentară a listelor de subscripție pentru candidatul Partidului ”Șor”

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *